x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Neagră, o nouă rută pentru migranţi

Marea Neagră, o nouă rută pentru migranţi

12 Sep 2017   •   12:55
Marea Neagră, o nouă rută pentru migranţi

O nouă rută pentru refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa “s-a deschis” în Marea Neagră, rută despre care Gărzile de Coastă spun că ar putea fi mult mai periculoasă decât ruta actuală din Mediterană, scrie The Guardian.

Deşi ţările vecine se confruntă cu criza refugiaţilor care au văzut milioane de conflicte în Orientul Mijlociu, România a fost în mare parte ocolită. Însă, zilele trecute s-a demonstrat că apele României au fost observate de cei care încearcă să se strecoare pentru a evita sancţiunile din altă parte.

Duminică dimineaţă, Garda de Coastă a României a interceptat un pescador în Marea Neagră, la aproximativ 14 mile marine est de Midia, cu 87 de migranţi la bord, dintre care 23 erau copii. Poliţia de frontieră a afirmat că aceştia erau iranieni şi iraqieni. Noaptea de dinainte, Garda de Coastă a oprit un alt pescador care a ajuns în apele României. Pescadorul, care căra în jur de 120 de persoane, a fost interceptat de autorităţi şi predat Gărzii de Coastă din Turcia.

Pe 3 septembrie, un pescador cu 87 de migranţi la bord, a fost oprit în timp ce se îndrepta spre România. Se crede că barca plecase de pe coasta de nord a Turciei.

Garda de Coastă a interceptat o barcă cu 68 de refugiaţi în apropiere de România, pe 21 august, iar câteva zile mai târziu a fost descoperit un alt pescador, de data aceasta cu 150 de refugiaţi sirieni. Pe 13 august, au fost descoperiţi 69 de migranţi din Iraq în apele României.

Deşi acestea sunt numere mici, comparativ cu sutele de mii de refugiaţi care fac treceri între Turcia şi Grecia, numerele pot creşte semnificativ.

“Tratăm migranţii ca fiind oameni care au nevoie de ajutor, nu ca pe infractori”, a spus Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, care  a vizitatcentrul SCOMAR al Poliţiei de Frontieră de la Constanţa, săptămâna trecută.

×