x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marile provocări ale anului 2013: criza din Europa, Siria şi Iranul

Marile provocări ale anului 2013: criza din Europa, Siria şi Iranul

de Rador    |    27 Dec 2012   •   16:40
Marile provocări ale anului 2013: criza din Europa, Siria şi Iranul
Sursa foto: AFP
Estimările sunt mai degrabă sumbre în privinţa economiei mondiale.
Dincolo de apeluri, lumea intră în 2013 cu multe probleme nerezolvate, dar şi cu speranţe.
Economia doare, în primul rând. Grupul multinaţional american Goldman Sachs face estimări mai degrabă sumbre: creşterea economică în ţările dezvoltate va fi frânată, austeritatea va menţine cheltuielile limitate şi în Europa şi în Statele Unite; şomajul va creşte.

Criza din Europa, a zonei euro cu precădere, va afecta creşterea mondială. Recesiunea în Europa nu este doar o ipoteză: creşterea PIB-ului comunitar, estima şi Banca Centrală Europeană, ar fi de 1% faţă de 1,1 procente, prevăzute anterior. Pieţele de capital vor trece prin momente dificile, tot Europa urmând să fie cea mai afectată.
 
Acţiunile vor scădea cu peste zece procente, înainte de a reveni la o creştere lentă. În Asia, însă, situaţia se conturează altfel: acţiunile la bursă ar putea creşte cu până la 12%.

Ţările emergente, mai rezistente
De asemenea, ţările emergente se vor dovedi mai rezistente în faţa crizei, între altele, fiindcă vor adopta politici de stimulare a creşterii. O astfel de măsură e, de exemplu, cea luată deja de Banca Centrală a Chinei, care a redus la jumătate rezerva minimă obligatorie pentru marile bănci chineze.

Cu titlu de previziune optimistă în Europa: va fi, probabil, finalizat şi aprobat bugetul comunitar pe perioada 2014-2020 şi vor fi aprofundate măsurile de guvernanţă economică supranaţională, cu măsuri de supraveghere a politicilor fiscale şi bugetare ale statelor membre.

În clocot
În ce priveşte conflictele, o undă de speranţă vine dinspre Statele Unite, unde se aşteaptă ca noul secretar de Stat, John Kerry, să dea dovadă de mai multă flexibilitate în negocierile cu Rusia pe tema scutului antirachetă din Europa.

Siria rămâne o zonă a agoniei regimului Assad, despre care se poate presupune că, în cele din urmă, va ceda în faţa opoziţiei. Iar Iranul, cu dosarul său nuclear, rămâne o chestiune imprevizibilă, aşteptările comunităţii internaţionale fiind suspendate de alegerile prezidenţiale din iunie.

×
Subiecte în articol: conflict siria iran