Specialiştii din medicină se confruntă tot mai des cu pacienţi care iau decizii fără să consulte doctorii, pe baza informaţiilor de pe internet sau date de dispozitivele inteligente.
Inovaţiile în tehnologie sunt o sabie cu două ţăişuri pentru operatorii medicali, care se confruntă tot mai des cu autodiagnosticarea, adică pacienţi care nu mai trec pe la medic, ci iau informaţii din mediul online sau din dispozitivele pe care le poartă şi măsoară anumiţi parametri. Aceasta este o provocare pentru piaţa medicală, potrivit reprezentanţilor Synevo România, cea mai extinsă reţea de laboratoare şi centre de recoltare.
„Aş numi acest fenomen (autodiagnosticarea – n.red.) o problemă majoră de sănătate publică, din prisma efectelor avute. Identificarea corectă a bolii este cel mai important pas în definirea unei scheme de tratament. Luarea unor decizii pe baza consultării simptomatologiei prin intermediul unor motoare de căutare sau platforme publice de social media poate avea efecte nefaste asupra sănătăţii publice, la modul general, precum şi asupra sănătăţii individuale“, potrivit răspunsului Synevo România pentru anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie.
(sursa: Mediafax)