x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Markus Söder, pe primul loc în preferinţe pentru candidatura la postul de cancelar al Germaniei

Markus Söder, pe primul loc în preferinţe pentru candidatura la postul de cancelar al Germaniei

22 Ian 2021   •   20:32
Markus Söder, pe primul loc în preferinţe pentru candidatura la postul de cancelar al Germaniei
Sursa foto: Agerpres

Premierul landului Bavaria, Markus Söder, este poziţionat cel mai bine în sondaje pentru a fi candidatul aianței Uniunea Creştin-Democrată / Uninea Creştin-Socială (CDU/CSU) pentru funcţia de cancelar în scrutinul parlamentar care va avea loc în Germania în septembrie.

Söder, liderul CSU, filiala din Bavaria a CDU, formaiune de centru-dreapta, este preferat pentru postul de cancelar de 43% dintre cetăţenii germani, arată un sondaj efectuat de Institutul Kantar, la cererea publicaţiei „Westdeutsche Allgemeine Zeitung” (WAZ). Armin Laschet (foto), noul lider al CDU, este creditat cu 21% din intenţiile de vot, Jens Spahn, ministrul Sănătăţii, cu 7%, iar Ralph Brinkhaus, liderului grupului parlamentar CDU din Bundestag, cu 1%.

Söder se situează pe primul loc şi într-un sondaj publicat de revista „Bild”.

Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a fost ales sâmbătă în funcţia de lider al CDU. Mai mulţi lideri din partid, inclusiv Laschet, s-au declarat în favoarea deciziei de a desemna candidatul la funcţia de cancelar împreună cu CSU.

"Vom stabili de comun acord. Eu cred că un preşedinte al CDU trebuie să confere respect şi partidului aliat, este ceva principial. Ambele variante sunt viabile. Ambii preşedinţi (ai CDU şi CSU -n.red.) vor face o propunere. Aşa a fost mereu în ultimii ani. Şi, în cazul în care un preşedinte al CDU ar exclude posibilitatea ca un preşedinte al CSU să devină candidat, acest lucru nu ar fi corect. Va deveni candidat pentru funcţia de cancelar cel care va avea cele mai mari şanse să câştige scrutinul parlamentar. În unele situaţii, sondajele arătau că Söder avea şanse slabe în scrutinul parlamentar naţional, acum are cele mai bune şanse. Sondajele oscilează", a argumentat Laschet în decembrie.

La rândul său, Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, a sugerat că Söder ar putea fi candidatul CDU/CSU la funcţia de cancelar al Germaniei. Candidatul "poate fi şi cineva din cadrul CSU", a afirmat Schäuble, unul dintre liderii CDU. El a propus ca desemnarea candidatului CDU/CSU pentru postul de cancelar să aibă loc în "perioada cuprinsă între Paşte şi Rusalii", adică în aprilie-mai 2021.

Söder l-a felicitat pe Laschet pentru alegerea în funcţia de preşedinte al CDU, şi a anunţat că aşteaptă să colaboreze. "Mă bucur să colaborăm. Împreună vom continua povestea de succes a CDU/CSU", a transmis Söder.

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cancelarul germaniei