x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măsuri pentru securitatea liderilor la funeraliile lui Lech Kaczynski

Măsuri pentru securitatea liderilor la funeraliile lui Lech Kaczynski

15 Apr 2010   •   00:00

Autorităţile poloneze elaborează un plan pentru garantarea securităţii zecilor de lideri aşteptaţi în Polonia pentru funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski, decedat în catastrofa aviatică din 10 aprilie, a relatat AFP.

Aproximativ 80 de avioane, inclusiv aparatul "Air Force One" al preşedintelui SUA Barack Obama, şi aeronava preşedintelui rus Dmitri Medvedev, vor ateriza duminică dimineaţa pe aeroportul regional din Cracovia-Balice (sud), într-un interval de doar şase ore şi jumătate.

"O procedură specială de securitate şi un program precis vor fi aplicate" cu ocazia funeraliilor, prevăzute la Catedrala Wawel din Cracovia, după cum a anunţat Jacek Sasin, director-adjunct în cadrul Preşedinţiei poloneze. Potrivit lui Sasin, mulţi demnitari vor ateriza la Pyrzowice, în apropiere de Katowice, la 100 de kilometri de Cracovia.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, Prinţul Charles şi cardinalul Angelo Sodano, reprezentantul Papei Benedict, se numără printre personalităţile aşteptate.

Preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria şi alte 94 de persoane, printre care numeroşi înalţi oficiali politici şi militari polonezi, şi-au pierdut viaţa după ce avionul cu care se deplasau s-a prăbuşit sâmbătă în apropiere de pădurea Katin, lângă Smolensk, în Rusia. Delegaţia poloneză urma să asiste la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a 22.000 de ofiţeri polonezi de poliţia secretă a dictatorului sovietic Stalin.

Pilotul avionului prezidenţial ar fi înţeles că aparatul urma să se prăbuşească cu trei sau cinci secunde înainte ca aeronava să acroşeze copacii, a declarat procurorul general polonez, Krzysztof Parulski, potrivit RIA Novosti.

×
Subiecte în articol: externe