x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medicul pakistanez care a ajutat CIA-ul la capturarea lui Osama bin Laden va fi acuzat de înaltă trădare

Medicul pakistanez care a ajutat CIA-ul la capturarea lui Osama bin Laden va fi acuzat de înaltă trădare

07 Oct 2011   •   07:51
Medicul pakistanez care a ajutat CIA-ul la capturarea lui Osama bin Laden va fi acuzat de înaltă trădare

Autoritatile pakistaneze care au analizat circumstantele uciderii celui mai cautat terorist al planetei, Osama bin Laden, au luat astazi decizia de a-l acuza de inalta tradare pe medicul Shakeel Afridi, cel care a ajutat decisiv autoritatile americane (CIA) la identificarea lui bin Laden, scrie CNN.

"Dr. Shakeel Afridi se face vinovat de conspiratie si inalta tradare impotriva statului Pakistan", se arata in rezumatul comisiei de ancheta pakistanze care analizeaza conditiile in care s-a produs moartea liderului al-Qaida.

Mai exact, Afridi este acuzat ca a ajutat CIA-ul, prin organizarea unei campanii de vaccinare cu scopul de a colecta mostre ADN de la toti oamenii care locuiau in ascunzatoarea lui bin Laden. ADN-ul obtinut a putut fi apoi comparat cu un esantion apartinand surorii lui bin Laden, care a murit in Boston in 2010.

Tot astazi, autoritatile americane au reactionat prompt, condamnand intentia autoritatilor pakistaneze si intarind afirmatia ca singurul scop pentru recurtarea de catre CIA a doctorului Afridi a fost de a-l prinde pe teroristul numarul unu al planetei, nicidecum de a atenta la integritatea statului pakistanez. "Statele Unite ale Americii au cerut in mod repetat eliberarea medicului pakistanez", a declarat pentru CNN un oficial american, insa a refuzat sa comenteze mai mult cu privire la acuzatiile de tradare.

"Fortele de securitate pakistaneze l-au retinut doctor in luna iulie", a precizat un inalt oficial de securitate pakistanez. Acesta este inca in custodia pakistaneza , insa este neclar daca este reprezentat de un avocat, oficialul pakistanez omitand sa precizeze acest aspect.

Pakistanul inca practica pedeapsa cu moartea, spanzurarea fiind singura executie legala.

×