x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Medvedev avertizează că Bişkekul este în pragul unui război civil

Medvedev avertizează că Bişkekul este în pragul unui război civil

14 Apr 2010   •   00:00
Medvedev avertizează că Bişkekul este în pragul unui război civil
Sursa foto: WIN MCNAMEE/GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a acuzat autorităţile kîrgîze pentru că nu au prevenit revoltele de săptămâna trecută şi a avertizat că riscul unui război civil în republica din Asia Centrală este mare.



"Autorităţile kirghize sunt responsabile pentru situaţia dificilă din Kîrgîzstan, care trece din nou printr-o fază de dezvoltare nelegitimă", a declarat Medvedev, amintind de Revoluţia Lalelor din 2005, când a preluat puterea Bakiev.

"La un moment dat, fostul preşedinte kirghiz (Askar Akaiev - n.red.) a fost îndepărtat de la putere de opoziţie şi a fost obligat să fugă din ţară. El a fost acuzat pentru infracţiuni economice şi corupţie", a precizat el. "Au trecut câţiva ani, dar, în esenţă, mottourile şi oamenii sunt aceiaşi... Este trist deoarece Kîrgîzstanul este vecinul nostru apropiat", a adăugat el.

Medvedev a avertizat în legătură cu riscul ca un război civil să împartă ţara între nord şi sud, relatează RIA Novosti. "Riscul ca Kîrgîzstanul să se împartă în două părţi - nord şi sud - există cu adevărat... Kîrgîzstanul este în pragul unui război civil şi forţele din Kîrgîzstan ar trebui să fie conştiente de responsabilitatea lor în faţa poporului kirghiz", a subliniat el, cerând să fie pus capăt vărsării de sânge în această fostă republică sovietică.

După Revoluţia Lalelelor, Constituţia kirghiză a fost schimbată aproape în totalitate de patru ori, în încercarea de a spori şi reduce prerogativele prezidenţiale.

În 2009, Bakiev a început să amendeze un articol care reglementează succesiunea la preşedinţie în caz de deces sau de demisie neaşteptată. Experţii au văzut această măsură drept o tentativă de a introduce un "sistem dinastic" de transfer al puterii în ţară, unul dintre factorii care au alimentat protestele de săptămâna trecută.

Protestele împotriva preşedintelui kirghiz Kurmabek Bakiev au început în 6 aprilie, în nord-vestul ţării, şi s-au intensificat, extinzându-se în alte regiuni ale ţării, insclusiv în capitala Bişkek. Peste 80 de persoane au fost ucise, iar 1.500 au fost rănite. Opoziţia a format un guvern interimar, iar Bakiev a fugit în sudul ţării, fieful său tradiţional.

×
Subiecte în articol: externe