x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Merkel, dispusă la compromis

Merkel, dispusă la compromis

07 Feb 2018   •   18:25
Merkel, dispusă la compromis

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat, ieri, disponibilitatea blocului conservator de a face concesii importante pentru a parafa un acord cu social-democraţii, în vederea formării noului guvern de la Berlin și pentru a depăşi astfel impasul politic din Germania.

„Fiecare dintre noi va trebui să facă unele compromisuri dureroase şi sunt gata pentru asta”, a spus Merkel înaintea unei noi runde de negocieri, considerate decisive, cu Partidul Social-Democrat (SPD), în privința formării unei noi „mari coaliţii”. „Ceea ce se aşteaptă de la noi, ca partide populare, este să formăm un guvern pentru binele oamenilor, unul care să aducă stabilitate”, a afirmat Merkel. Tratativele de marţi între Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi SPD au început la sediul CDU din Berlin, în jurul dimineții. Negociatorii conservatori şi social-democraţi au reuşit să ajungă duminică la un acord asupra mai multor domenii, printre care locuinţele, chiriile şi digitalizarea, dar încă există divergenţe cu privire la sănătate, piaţa forţei de muncă şi politica externă. Principalele subiecte încă în discuţie sunt solicitările SPD privind renunţarea la un sistem de sănătate publică bazat pe doi piloni, limitele capacităţii companiilor de a restricţiona condiţiile de muncă şi exporturile de armament.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a rămas fără guvern, după alegerile neconcludente din luna septembrie a anului trecut.

 

 

×
Subiecte în articol: angela merkel