x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Michelle Obama la Beijing: accesul la internet, un drept universal

Michelle Obama la Beijing: accesul la internet, un drept universal

22 Mar 2014   •   12:16
 Michelle Obama la Beijing: accesul la internet, un drept universal

Prima Doamnă a Americii Michelle Obama a declarat sâmbătă în faţa unei audienţe formate din studenţi chinezi din Beijing că accesul deschis la surse de informare - mai ales online - este un drept universal, transmite agenţia Reuters.

Totuşi, Obama nu a făcut apel la China să le ofere cetăţenilor săi libertăţi mai mari, cu ocazia unei vizite în care se aşteaptă ca Prima Doamnă să menţină distanţa faţă de problemele politice mai complicate şi să încerce în schimb să construiască bunăvoinţă prin diplomaţie de tip 'soft'.

'Este foarte important ca informaţiile şi ideile să aibă acces liber pe internet şi în presă', a afirmat Michelle Obama în faţa a circa 200 de studenţi americani şi chinezi de la Universitatea Beijing din capitală. 'Soţul meu şi cu mine suntem vizaţi de multe întrebări şi critici din partea presei şi cetăţenilor noştri şi nu este întotdeauna uşor', a spus ea. 'Dar nu aş schimba aceasta pentru nimic în lume'.

Potrivit Reuters, cenzura este larg răspândită în China, iar utilizatorii de internet din ţară nu pot accesa informaţii despre numeroase subiecte controversate în absenţa unor programe speciale menite să 'ocolească' restricţiile. SUA critică adesea situaţia drepturilor omului din China, inclusiv lipsa unei protecţii adecvate pentru libertatea de exprimare.

Michelle Obama, care este absolventă de drept la Harvard, se va concentra pe promovarea educaţiei şi a legăturilor culturale pe durata deplasării sale de o săptămână, în care este însoţită şi de cele două fiice ale sale, şi va vizita, printre altele, Marele Zid şi oraşul istoric Xi'an

×