x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mii de australieni au participat la mitinguri în întreaga țară pentru a denunța „ziua Invaziei”

Mii de australieni au participat la mitinguri în întreaga țară pentru a denunța „ziua Invaziei”

26 Ian 2019   •   13:00
Mii de australieni au participat la mitinguri în întreaga țară pentru a denunța „ziua Invaziei”

Mii de australieni au participat sâmbătă la mitinguri în toată ţara împotriva zilei naţionale care marchează sosirea primilor colonişti britanici în 1788, pe care ei o considera o insultă pentru populaţia indigenă, relatează AFP. 

Pentru mulţi australieni, "Ziua Australiei" sărbătorită pe 26 ianuarie reprezintă începutul opresiunii împotriva populaţiei indigene. Ei cer ca această zi de sărbătoare naţională să fie modificată şi protestează în fiecare an împotriva "zilei Invaziei" (Invasion day), în plin sezon estival. 

Australia "a fost şi va fi întotdeauna pământul aborigenilor", au scandat protestatarii la Melbourne, fluturând pancarte cu mesajul "Australia este o scenă a crimei". 

Mii de protestatari adunaţi în principalele oraşe din ţară au cerut schimbarea datei pentru sărbătoarea naţională, sau pur şi simplu renunţarea la aceasta. 

"De ce sărbătorim acest concept numit Australia? El este bazat pe minciuni, genocid, crimă", a declarat un protestatar la Melbourne. "Nu este nimic de sărbătorit", a mai spus Dominic Guerrera. 

Premierul Scott Morrison, care se opune schimbării datei, a declarat sâmbătă că Australia nu poate "întoarce spatele" trecutului său. Australia trebuie să fie capabilă să "depăşească" lucrurile, să "vadă valorile pe care le avem în comun, toate rasele, toate popoarele, toate culturile, toate religiile, toate limbile", le-a spus el jurnaliştilor. 

În Australia, aborigenii sunt cei mai defavorizaţi, cu o rată a sărăciei mai mare faţă de celelalte comunităţi, având de asemenea un acces mai redus la îngrijiri medicale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ziua invaziei australia miting