x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Minirevoluţie in Israel

Minirevoluţie in Israel

de Marina Constantinoiu    |    19 Iul 2007   •   00:00
Minirevoluţie in Israel

Căsătoriile civile vor fi instaurate pentru prima dată in Israel, o minirevoluţie intr-o ţară in care numai uniunile religioase pot fi celebrate, relatează AFP, preluată de Rompres. Această mică bulversare, care nu priveşte decăt cuplurile care nu sunt recunoscute ca iudaice de Marele Rabinat, entitate compententă in materie religioasă, va fi făcută posibilă de un acord incheiat miercuri intre ministrul justiţiei Daniel Friedman şi Marele Rabin sefard al Israelului, Shlomo Amar.

Potrivit acestui acord fără precedent de la crearea ţării in 1948, aceste persoane vor putea să se căsătorească in faţa unei jurisdicţii civile, de asemenea competentă in materie de divorţ.

TRADIŢIE. In Israel, este considerat evreu oricine este născut dintr-o mamă evreică sau convertită la iudaism, conform strictei tradiţii religioase ortodoxe. "Sper că această formulă restrănsă va putea extinsă cu timpul. In străinătate, existenţa unei căsătorii civile nu ii afectează pe evrei", a declarat joi Friedman la postul public de radio. In schimbul aranjamentului, Marele Rabinat a obţinut dreptul de a infiinţa tribunale rabinice cu putere de decizie in privinţa convertirilor la iudaism, ceea ce este impotriva ambiţiilor curentului reformat al iudaismului, considerat mai tolerant şi mai modernist. Acest curent este uşor majoritar in sănul puternicei comunităţi de circa 5,5 milioane de evrei americani.

CONVERTIRI. O decizie a Curţii Supreme din Israel obligă autorităţile israeliene să recunoască convertirile realizate in străinătate de rabini reformaţi care, pe baza acestui precedent, ar vrea să impună, de asemenea, convertirile realizate in Israel. "Formula propusă de Friedman şi Amar este praf in ochi. Ea rezolvă o problemă pentru căteva cupluri şi a lăsat alte căteva sute de mii fără soluţie", a estimat rabinul Gilad Kriv, preşedintele Centrului reformat pentru un pluralism evreiesc la Ierusalim.

"Un soi de castă va fi creată astfel, cea a 300.000 de persoane imigrate din fosta URSS, care trăiesc cu toate acestea alături de noi şi servesc in răndurile armatei", a afirmat Zamira Seghev, preşedintele Forumului pentru o căsătorie liberă. "Israelul se vrea un stat democratic şi trebuie să permită oamenilor să se căsătorească liber, pentru că este un drept natural fundamental", a adăugat ea. In cursul ultimilor 15 ani, peste un milion de imigranţi au sosit in Israel din fosta URSS, dintre care 270.000 care nu sunt evrei in ochii marelui rabinat şi nu se reclamă de altă religie. Circa 150.000 dintre ei sunt celibatari.

×
Subiecte în articol: externe Israel