x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Modelul de relaxare a restricţiilor a eşuat în Cehia

Modelul de relaxare a restricţiilor a eşuat în Cehia

07 Mar 2021   •   18:00
Modelul de relaxare a restricţiilor a eşuat în Cehia

Modelul de relaxare completă restricţiilor a eşuat în Cehia. Ţara înregistrează cifre record şi cere sprijin extern în lupta cu COVID-19.

Cehia a pierdut controlul pandemiei. Încă de la începutul perioadei Covid-19 Cehia a avut o strategie proprie în abordarea epidemiei. Strategie cu care a dat greş.

Dacă în iunie anul trecut erau relaxaţi şi redeschideau terasele, acum se luptă cu spitalele ajunse la capacitate maximă şi cer ajutor ţărilor europene pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Experienţa lor oferă o lecție importantă despre cum se poate pierde controlul complet, în doar câțiva pași.

În martie anul trecut Cehia a fost prima ţară care a impus purtarea măștii de protecţie. A organizat campanii de promovare, a oferit lumii explicaţii medicale şi a reuşit mobilizarea în masă cu ajutorul unui slogan: „Dacă amândoi purtăm mască eu te protejez pe tine, tu mă protejezi pe mine şi suntem amândoi în siguranţă".

Au purtat masca şi au menţinut măsurile de siguranţă pentru câteva luni. Apoi Cehia a fost prima ţară care a relaxat măsurile de restricţie. În iunie 2020 au început reschiderea teraselor. Totul a fost sub control până în septembrie. În septembrie au ajuns la 50 de mii de cazuri de infectări, dar asta nu i-a determinat să impună noi reguli de restricţie, au rămas aşa, relaxaţi. Acum au ajuns la peste 1 milion de cazuri de infectări. Spitalele regionale sunt suprasolicitate şi au atins capacitatea maximă.

Cehia a ajuns într-un punct al disperării. Ministerul Sănătăţi strigă după ajutorul spitalelor din Elveţia, Germania şi Polonia. Nu mai au locuri pentru pacienţii noi infectaţi. Au introdus şi un bonus ca să încurajeze carantina, 14 euro pe zi pentru fiecare persoană care respectă carantina.

Ce s-a întamplat în Cehia în 6 luni?

Au eliminat purtarea măştii şi nu au revenit asura deciziei chiar dacă situaţia epidemiologică arăta că este necesar, în august.

Au ignorat opiniile propriilor experţi în sănătate publică cu privire la relaxări şi reînchideri. Au ales presiunea economică şi au ignorat dovezile ştiinţifice.

Au ignorat noile tulpini şi au reacţionat târziu la creşterea numărului de cazuri atunci când spitalele erau pline. variante si au reactionat tarziu la cresterea numarului de cazuri, atunci cand spitalele erau pline deja.

Practic eliminarea măştilor în august, redeschiderea şcolilor în septembrie şi ignorarea răspândirii noilor variante au dus la un dezastru.

Până acum pe teritoriul Cehiei s-au înregistrat 1,3 milioane de infectări şi 21.325 de decese. Ţara cu 10,7 milioane de locuitori a fost una dintre cele mai afectate la nivel global

Mediafax

×
Subiecte în articol: cehia restricţii relaxare