x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moldova lui Voronin intră în neutralitate

Moldova lui Voronin intră în neutralitate

de Vitalie Calugareanu    |    12 Mar 2008   •   00:00
Moldova lui Voronin intră în neutralitate
Sursa foto: Marin Raica/

• Corespondenţă din Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că ţara sa este pregătită să devină “o zonă de tampon, cu statut neutru” în cazul în care Ucraina va adera la NATO.

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că ţara sa este pregătită să devină “o zonă de tampon, cu statut neutru” în cazul în care Ucraina va adera la NATO.

 

Acesta este preţul pe care Moldova trebuie să-l plă­teas­că pentru ca Rusia să dis­pună soluţionarea dife­rendului transnistrean. Rusia este gata să garanteze restabilirea teritorială a Moldovei în schimbul unor ga­ran­ţii din partea Chişinăului şi a par­tenerilor săi externi că nu va ade­ra niciodată la NATO, scrie în pre­faţa unui interviu cu preşedintele mol­dovean, Vladimir Voronin, publi­cat ieri de cotidianul moscovit Ko­mer­sant. În interviu se menţionează că documentele în acest sens ar pu­tea fi semnate în cel mai scurt timp, iar Voronin dă de înţeles că Repu­blica Moldova ar putea părăsi organizaţia GUAM.

 

NUMĂRĂTOARE INVERSĂ. Întrebat de ce este atât de optimist în privinţa soluţionării dife­rendului transnistrean, Voronin a răs­puns că “deja a pornit nu­mă­ră­toa­rea inversă şi că este aproape ziua când va fi soluţionată această pro­ble­mă”. “Optimismul meu în acest sens se bazează pe relaţiile sta­bilite cu Rusia”, a precizat pre­şedintele mol­do­vean, negând că autorităţile de la Chi­şinău ar negocia în secret cu Mos­cova. Voronin a spus că este în curs de elaborare proiectul declaraţiei pri­vitoare la stabilirea statutului per­manent de neutralitate al Repu­bli­cii Moldova. Acest document – spune el – va fi propus spre semnare Ru­siei, Ucrainei, SUA, UE şi OSCE. Şi asta chiar dacă Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea prin Constituţie. Voronin a dat asigurări că Moldova nu va deveni federaţie, ci un stat unitar cu două autonomii – Găgăuzia şi Transnistria, în care ultima îşi va păstra totul: stema, stea­gul şi limbile oficiale (moldovenească, rusă şi ucraineană).

Întrebat dacă nu este deranjat de faptul că, în cazul acceptării Ucrainei în NATO, Moldova va fi prinsă între state membre ale NATO, ţinându-se cont şi de faptul că România face deja parte din Alianţă, şeful statului moldovean a menţionat în interviul citat că “geografia nu poate fi schimbată”. “Vom deveni o zonă de tampon cu statut neutru”, a precizat Voronin.
 


×
Subiecte în articol: externe moldova voronin