x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CE vrea monitorizarea întregii Mări Mediterane pentru interceptarea şi salvarea navelor care aduc imigranţi

CE vrea monitorizarea întregii Mări Mediterane pentru interceptarea şi salvarea navelor care aduc imigranţi

08 Oct 2013   •   13:01
CE vrea monitorizarea întregii Mări Mediterane pentru interceptarea şi salvarea navelor care aduc imigranţi

Comisia Europeană vrea ca UE să aibă o misiune permanentă de monitorizare a Mării Mediterane, scopul fiind reperarea şi salvarea ambarcaţiunilor care aduc imigranţi africani în Europa.

Propunerea vine după ce peste 230 de persoane şi-au pierdut viaţa când o ambarcaţiune care transporta imigranţi africani s-a scufundat în Mediterană, săptămâna trecută, în apropierea insulei italiene Lampedusa.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstroem, va propune această măsură, azi, la Luxembourg, miniştrilor UE.

Măsura presupune extinderea suprafeţei monitorizate de agenţia Frontex "din Cipru până în Spania", se arată într-un comunicat.

Misiunile vor presupune "monitorizarea mai eficientă, identificarea şi salvarea ambarcaţiunilor, în special a celor care transportă imigranţi", a declarat purtătorul de cuvânt al comisariatului, Michele Cercone.

Scafandrii italieni încă mai caută cadavrele imigranţilor care s-au înecat joia trecută, zeci de trupuri fiind recuperate în ultimele zile.

Agenţia Frontex, o instituţie comună a statelor UE a cărei misiune este gestionarea controlului la graniţe şi preluarea imigranţilor cooperează în prezent cu Italia, a cărei insulă Lampedusa este destinaţia finală a mii de imigranţi afircani.

Cecilia Malmstroem vrea ca agenţia să beneficieze de fonduri sporite, pentru a putea extinde monitorizarea în întreaga Mare Mediterană. În prezent, Frontex beneficiază de patru ambarcaţiuni, două elicoptere şi două avioane. 

×