x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Muammar Gaddafi: "Libia vrea haos, bărbi şi turbane"

Muammar Gaddafi: "Libia vrea haos, bărbi şi turbane"

de Marina Constantinoiu    |    22 Feb 2011   •   18:10
Muammar Gaddafi: "Libia vrea haos, bărbi şi turbane"
Sursa foto: /Reuters
153244-2011-02-22t170210z-831561841-gm1e72n00w901-rtrmadp-3-libya.jpgLiderul libian, colonelul Muammar Gaddafi, a rostit un discurs despre situaţia din ţară, transmis de postul public de televiziune, relatează BBC online.

Potrivit preşedintelui, protestatarii care se opun regimului politic pe care l-a instituit în ţară în urmă cu 42 de ani servesc "Diavolul”, şi nu patria, iar Armata şi Poliţia trebuie să preia controlul asupra situaţiei din ţară. Colonelul Gaddafi a spus că el nu este "preşedintele ţării, el este liderul Revoluţiei”, precizează sursa citată.

"Libia doreşte haos, bărbi şi turbane”, a afirmat Gaddafi, cu referire la manifestaţiile de protest care au cuprins Libia începând cu 17 februarie.

Asemenea preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de o mişcare populară fără precedent, colonelul Gaddafi a promis că nu va părăsi Libia, "aşa cum au făcut alţi preşedinţi”, şi că va muri pe pămân libian. "Voi muri ca martir”, a spus acesta, precizând că "revoluţia este un sacrificiu pe viaţă, până la sfârşit” şi că el şi apropiaţii săi au creat Libia.

"Toate naţiunile africane se uită acum la Libia, toţi liderii lumii se uită acum la Libia. Protestatarii îi servesc Diavolului, ei vor să vă umilească. Noi vrem să reacţionăm eficient în teren”, a afirmat Gaddafi, reafirmând acuzaţiile că protestatarii sunt tineri cărora li s-au dat "droguri halucinogene”. Totodată, el a promis că ţara sa nu va capitula în faţa superputerilor, că se vor purta lupte stradă cu stradă, până când teritoriul libian va fi eliberat. "Dacă va fi cazul, vom folosi forţa, conform legislaţiei internaţionale şi Constituţiei libiene”, a mai spus acesta.

El le-a cerut susţinătorilor săi să iasă în stradă, i-a acuzat pe protestatari că "se joacă cu unitatea ţării” şi a adăugat că aceştia ar trebui executaţi, precizează BBC. "Protestatarii trebuie să fie condamnaţi la moarte, toţi cei care aduc atingere unităţii ţării, cei care atacă Armata, islamiştii, persoanele care nu servesc interesele ţării”, a afirmat liderul libian, potrivit Le Parisien, ediţia online. Pentru el, insurgenţii nu fac decât să imite ceea ce s-a întâmplat în alte ţări arabe, agitând ameninţarea cu un război civil. El le-a reamintit compatrioţilor săi că Libia "a opus rezistenţă Statelor Unite”, adăugând că "Libia va conduce lumea”.

Postul de televiziune qatarez Al-Jazeera a difuzat discursul televizat în paralel cu imagini cu protestatari libieni atacând cu pietre o imagine a fiului lui Gaddafi, Saif, precizează BBC, care ţine să sublinieze că "liderului libian nu-i place Al-Jazeera, şi se pare că sentimentul este reciproc”.

×
Subiecte în articol: putere discurs libia martir khaddafi