x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mubarak este "valetul sioniştilor şi al americanilor”, spune ayatollahul Khamenei

Mubarak este "valetul sioniştilor şi al americanilor”, spune ayatollahul Khamenei

de Marina Constantinoiu    |    04 Feb 2011   •   12:57

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, l-a acuzat, vineri, pe preşedintele egiptean Hosni Mubarak, confruntat cu o mişcare fără precedent de contestare populară, că este "valetul sioniştilor şi al Statelor Unite”, relatează France Presse.

Acuzaţia a fost lansată în cadrul unui discurs consacrat revoltelor din Egipt şi din Tunisia.

"Egiptul a fost, timp de 30 de ani, în mâinile unui care a fost duşmanul libertăţii, valetul sioniştilor”, a afirmat ayatollahul Khamenei. "De aceea israelienii şi duşmanii sionişti sunt cei mai îngrijoraţi în legătură cu ceea ce se întâmplă, pentru că ştiu că dacă Egiptul încetează să le mai fie aliat, acesta va fi un adevărat eveniment pentru regiune”, a mai spus acesta. "Faptul că Mubaraj a servit drept valet al americanilor nici măcar nu a ajutat Egiptul să facă vreun progres”, crede ayatollahul iranian.

"Trebuie să ştie că în ziua în care va pleca, ceea ce, cu ajutorul lui Dumnezeu, se va întâmpla cât de curând, americanii vor fi primii care-i vor întoarce spatele. Ei vor fi primii care îi vor închide uşile, aşa cum au făcut-o şi cu preşedintele tunisian Ben Ali şi cu Şahul Iranului, Mohammad Reza”, a adăugat acesta.

Khamenei a decis să oficieze el rugăciunea de vineri de la Teheran, pentru prima oară după o pauză de şapte luni, pentru a putea evoca probleme internaţionale, precum Egiptul şi Tunisia.

Ayatollahul are şi planuri pentru Egipt. Aşa că a îndemnat populaţia acestei ţări să îşi continue revolta, până la "instaurarea unui regim popular, bazat pe religia musulmană”. Demn de notat faptul că discursul a fost rostit în limba arabă.

El a adăugat că "în Egipt clericii trebuie să joace un rol, în special prin susţinerea populaţiei, atunci când aceasta vine în moschei, scandând sloganuri ostile puterii egiptene”. Khamenei speră, totodată, ca Armata egipteană să se alăture poporului, afirmând că "inamicul principal al Armatei este regimul sionist, nu poporul”.

Pentru Khamenei, revoltele din Tunisia şi din Egipt constituie un semn al "deşteptării islamice” în întreaga lume. "Evenimentele de azi din nordul Africii, din Egipt, din Tunisia şi din alte ţări au o semnificaţie specială pentru noi. Ceea ce spuneam referitor la deşteptarea islamică, cu ocazia victoriei marii revoluţii islamice a naţiunii iraniene, se dovedeşte azi”, a spus ayatollahul.

"Alte popoare ne privesc, iar pentru ele cel mai important câştig al revoluţiei iraniene este independenţa noastră politică şi rezistenţa noastră în faţa inamicului”, a adăugat ayatollahul Khamenei.

Tema "deşteptării islamice” a lumii arabo-musulmane domină comentariile tuturor liderilor şi ale presei iraniene încă de la începutul mişcării de protest la adresa regimurilor politice din Tunisia şi din Egipt, dar şi în Yemen şi Iordania.

Site-ul Internet al Liderului Suprem iranian a reamintit în această săptămână o declaraţie în care Khamenei anunţa, în 2010, în faţa unei delegaţii palestiniene, convingerea sa că "se va forma un nou Orient Mijlociu şi că acest Orient Mijlociu va fi unul islamic”. Tema a fost relansată de către ministrul iranian al Afacerilor Externe, Ali Akbar Salehi, care a declarat marţi că revolta din Egipt "va juca un rol în crearea unui Orient Mijlociu islamic, pentru toţi cei care caută libertatea, justiţia şi independenţa”.

Legăturile dintre Teheran şi regimul preşedintelui Hosni Mubarak s-au tensionat după Revoluţia Islamică din Iran şi recunoaşterea Israelului de către Egipt.

După declanşarea protestelor din Egipt, autorităţile iraniene au exprimat sprijinul lor faţă de revendicările legitime ale manifestanţilor, care s-au adunat cu miile în aceste zile, dar în mod special vineri, în centrul capitalei Cairo, pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Protestele din Egipt au intrat deja în a 11-a lor zi.

×
Subiecte în articol: revolta egipt