Un parlamentar rus care a intervenit, miercuri, în dezbaterile din APCE, a invocat arborarea steagului românesc la Chişinău, apreciind că această chestiune nu s-a dezbătut, deputatul Adrian Năstase replicând că cei preocupaţi ar trebui să ajute la montarea steagurilor moldoveneşti în Transnistria.
Parlamentarul rus Serghei Markov a făcut referire, în discursul rostit în limba rusă, la problema steagului românesc arborat în timpul protestelor pe clădiri oficiale din R.Moldova. "Nu s-a dezbătut acest lucru. Vă daţi seama ce dezbatere ar fi fost dacă ar fi fost vorba de un steag rusesc", a comentat el.
Markov a mai spus că "Guvernului român i-ar trebui cerut să garanteze că, în viitor, sub steagurile României să nu mai fie comise violenţe".
În replică, deputatul PSD Adrian Năstase, care a vorbit din partea socialiştilor europeni, le-a transmis "celor care sunt preocupaţi de steagurile româneşti" să ajute la montarea steagurilor moldoveneşti pe clădirile oficiale din Transnistria.
Năstase şi-a început discursul precizând că, în opinia sa, faptul că s-a organizat o dezbatere de urgenţă în cadrul APCE dovedeşte existenţa unei probleme.
"Cred că acum este important să înţelegem şi să ajutăm tinerii care au ieşit în stradă la Chişinău şi care acum se simt frustraţi", a apreciat Năstase, adăugând că, în opinia sa, evenimentele de la Chişinău nu au fost o manipulare.
Năstase a mai spus că în prezent există "o fragilitate a democraţiei" şi a apreciat că evenimentele petrecute sunt "un test al democraţiei care nu a fost trecut de autorităţile din R.Moldova".
Senatorul PSD Titus Corlăţean a spus, la rândul său, că "o concluzie netă este aceea că este vorba despre un regres, nu un progres al eforturilor democratice de la Chişinău".
"Întreb retoric: persoanele decedate care votează în ziua alegerilor sunt parte a democraţiei? Votul multiplu în ziua alegerilor este parte a democraţiei?", a comentat el.
Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, în dezbaterea organizată la APCE, la Strasbourg, că este "regretabil" faptul că Republica Moldova a folosit "manipulări" pentru a-şi defini o poziţie în planul politicii externe. El a menţionat, în acest sens, ca exemplu, existenţa pe holurile APCE a unor înregistrări video care acuză România de implicare în evenimentele din R.Moldova.
Preda a subliniat că "nu există explicaţii pentru moartea a trei tineri", la Chişinău.
"Grupul PPE crede încă în viitorul şi destinul europene ale Republicii Moldova", a spus Preda, transmiţând totodată susţinerea acestui partid pentru evoluţia R.Moldova în sensul îndeplinirii tuturor obligaţiilor asumate ca stat membru CoE.
Din partea R.Moldova au luat cuvântul mai mulţi parlamentari. Printre aceştia a figurat Maria Postoico. Aceasta a vorbit în limba rusă, apreciind că în acest moment este absolut necesar un sprijin financiar pentru R.Moldova. Ea a subliniat de asemenea că autorităţile R.Moldova susţin prevederile proiectului de rezoluţie al APCE privind o anchetă multilaterală şi transparentă, dar şi pe cele privind analizarea legislaţiei electorale.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro