x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO începe exercițiile nucleare anuale cu bombardiere de ultimă generație

NATO începe exercițiile nucleare anuale cu bombardiere de ultimă generație

16 Oct 2022   •   13:59
NATO începe exercițiile nucleare anuale cu bombardiere de ultimă generație
Sursa foto: pixabay.com

NATO va începe, luni, exercițiile nucleare anuale "Steadfast Noon", în cadrul căruia până la 60 de avioane vor participa la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului și Marii Britanii, pentru a exersa folosirea bombelor nucleare americane din Europa, scrie Reuters.

Acestea nu implică folosirea armelor nucleare reale și se desfășoară pe fondul unor tensiuni sporite, după ce Federația Rusă a amenințat în repetate rânduri cu lovituri nucleare în Ucraina și a avertizat NATO asupra consecințelor dramatice în cazul implicării directe într-un conflict cu Moscova.

"Steadfast Noon" este posibil să coincidă cu exercițiile nucleare anuale ale Moscovei, denumite "Grom", care se desfășoară în mod normal la sfârșitul lunii octombrie și în cadrul cărora Rusia își testează bombardierele, submarinele și rachetele cu capacitate nucleară.

NATO a anunțat că exercițiile occidentale nu au fost determinate de ultimele tensiuni cu Rusia.

"Exercițiile, care se desfășoară până la 30 octombrie, reprezintă o activitate de antrenament de rutină, recurentă și nu este legată de niciun eveniment mondial actual", transmite Alianța, adăugând că nu vor fi folosite arme reale.

Belgia găzduiește exercițiile la care vor participa 14 țări și până la 60 de avioane, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă și bombardiere americane cu rază lungă de acțiune B-52, care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că Alianța va continua exercițiile, în pofida situației internaționale tensionate. Anularea exercițiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un "semnal foarte greșit", spune acesta, argumentând că forța militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni o nouă escaladare a tensiunilor.

×
Subiecte în articol: nato Rusia exercitii nucleare