x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nebunia l-a devorat pe teroristul norvegian

Nebunia l-a devorat pe teroristul norvegian

de Anca Aldea    |    31 Iul 2011   •   21:00
Nebunia l-a devorat pe teroristul norvegian

Teroristul si-a conditionat coope­rarea cu anchetatorii daca Guvernul si Statul Major vor demisiona, regele va abdica si Anders Behring Breivik va fi numit la conducerea Armatei, in­formeaza televiziunea publica NRK, citata de AFP. Cerintele nu i-au fost satisfacute, insa a cooperat cu investigatorii in cadrul celei de-a doua audieri, care a avut loc vineri, timp de circa zece ore. Procurorul Paal-Fredrik Hjort Kraby, coordona­to­rul anchetei judiciare, a spus ca An­ders a raspuns, in general, tuturor in­tre­barilor care i s-au adresat, dar a ocolit sa vorbeasca despre celelalte ce­lule ale organizatiei sale. Hjort Kra­by a afirmat ca declaratiile vor fi veri­ficate si ca Anders va fi audiat de mai multe ori in urmatoarele sap­ta­mani. In prezent, politia incearca sa stabileasca daca Breivik a avut sau nu complici.

Autorul masacrului din Oslo si de pe Insula Utoya, care urmeaza sa fie supus unei expertize psihologice, ar fi fost macinat de problemele din familie, sunt de parere unii specialisti. Cu toate acestea, Anders nu se considera un inadaptat. Dupa ce micutul Anders a implinit 1 an, parintii au divortat, iar copilul a ramas in custodia mamei. In manifestul postat pe internet inainte de comiterea masacrului, Anders atrage atentia asupra pericolului destramarii unei familii si afirma ca ar trebui realizate contracte de casatorie pe cel putin 20 de ani. Surse citate de Sunday Times spun ca Anders a vrut ca manuscrisul sau sa fie un fel de "Codul lui Da Vinci", presarat cu mistere care, pentru intelegerea completa a textului, trebuie deslusite.

Potrivit expertilor, mintea lui Breivik a fost afectata de problemele sale – credea ca, la cei 64 de ani, mama sa "are capacitatea intelectuala a unui copil de 10 ani", iar despre tatal sau, fost capitan de Armata, spune ca a avut relatii sexuale cu cel putin 500 de femei si isi petrece batranetea cautand prostituate thailandeze. Pe sora sa vitrega o critica pentru ca a avut 40 de amanti, din cauza carora s-a imbolnavit de clamidoza si a ramas infertila.

In manifestul pe care l-a postat online inainte atacurilor teroriste din 22 iulie, tanarul in varsta de 32 de ani afirma ca grupuri pakistaneze au batjocorit fete norvegiene si ca cel mai bun prieten al sau Arsalan, de origine pakistaneza, dispretuia Norvegia si traditiile sale. Unele dintre persoanele cu care Anders a intrat in contact – fosti colegi, prieteni, ve­cini – il descriu ca un om prietenos, amabil, iar in adolescenta a excelat ca dansator de street-dance si artist de graffiti. Cu toate acestea, alte voci spun ca tanarul nu era de nici un fel in adolescenta, era un anonim ca oricare altii. Cand s-a produs "declicul", care l-a transformat intr-un monstru?

Psihologul criminalist Keith Ashcroft spune ca respingerea tatalui l-ar fi putut determina pe Anders sa se retraga intr-o lume imaginara a armelor si a violentei, totodata considerandu-se tulburat de sentimente de nepotrivire sexuala. "Breivik este clar o persoana cu un comportament obsesiv si narcisist, dar nu este nebun sau psihotic. El chiar crede ca s-a comportat intr-o maniera justificata", a spus Ashcroft. Psihologul Mike Berry este de parere ca Anders Behring Breivik s-a simtit entuziasmat cand a inceput sa ucida oameni, deoarece in mintea sa acesta era debutul unei revolutii: "Ar fi ajuns intr-un stadiu in care ar fi devenit automat. Sunt sigur ca, daca nu ar fi fost prins, ar fi continuat sa ucida fara sa se gandeasca".

Potrivit presei britanice, Anders si-a confectionat bomba – pe care a aruncat-o in aer in fata cladirii Guvernului din Oslo – cu materiale cum­pa­rate din toate colturile lumii, prin in­termediul site-ului eBay. Atacato­rul a inchiriat o ferma al carei proprie­tar, in prezent, este inchis pentru cultivare de canabis. Aici, la ferma, Anders si-a construit bomba care a ucis, "dintr-un foc", opt persoane.

Hitler ar fi fost mandru de el
Seful unui serviciu de informatii din Norvegia, PST, a declarat presei brita­nice ca, in urma cu mai multi ani, Anders Behring Breivik a suferit mai multe opertii estetice, dorind sa-si schimbe trasaturile fetei pentru a deveni cat se poate de asemanator cu albii extrem de puri la care visa cu ochii deschisi Adolf Hitler.

Janne Kristiansen, seful PST, este convinsa ca figura criminalului a fost modificata in trecut. "In Norvegia nu exista arieni naturali. Hitler l-ar fi promovat (pe Anders). Acum are fata clasica a unui arian", a declarat Kristiansen, citata de Sunday Times. Un arian cu pulover rosu, la care a promis ca nu va renunte decat daca anchetatorii ii vor permite sa imbrace uniforma militara.

La opt zile dupa atacuri, "el continua sa se joace cu mintile noastre", a marturisit, pentru Sunday Telegraph, un fost prieten din scoala generala. Acesta afirma: "(Anders) a vrut sa fie arestat. A recunoscut totul. A scris in manifestul sau ca propaganda incepe cu arestarea sa".

Criminalul si-a exprimat dorinta de a macelari toti functionarii guvernamentali si membrii Palatului Regal, precum si pe copiii elitei socialiste din Norvegia, deoarece toate aceste persoane si familiile lor incurajeaza islamizarea Europei. Vineri, Politia a anuntat ca pe lista mortilor s-a mai adaugat un nume – Holst Karin Elena, de origine romana – ridicand bilantul la 77 de decedati.

×
Subiecte în articol: anders behring breivik