x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Niciun fost spion din Est, inclusiv România, nu va fi audiat în procesul lui Carlos

Niciun fost spion din Est, inclusiv România, nu va fi audiat în procesul lui Carlos

de Mediafax    |    01 Dec 2011   •   08:19
Niciun fost spion din Est, inclusiv România, nu va fi audiat în procesul lui Carlos

Niciunul dintre fostii agenti secreti ai tarilor din Est, inclusiv Romania, convocati la Paris pentru a depune marturie in procesul lui Carlos, nu va fi audiat. Motivele sunt problemele de sanatate sau opozitia apararii fata de folosirea videoconferintei, relateaza Liberation, in editia electronica.

Curtea a convocat incepand de marti noua agenti ai serviciilor de informatii din Germania de Est, Ungaria si Romania, pentru a-i audia in privinta activitatilor de supraveghere a grupului lui Carlos atunci cand acesta se instalase in aceste tari la inceputul anilor '80, relateaza AFP.

Mai multi agenti au anuntat ca nu au starea fizica adecvata pentru a depune marturie in fata jurisdictiei pariziene. Patru dintre acesti agenti au propus sa fie audiati prin videoconferinta, dar apararea lui Carlos s-a opus acestei solutii tehnice.

"Cum fac daca vreau sa le arat un document si cum pot sa verific ca ei nu depun marturie cu un pistol in spate!", a protestat Isabelle Coutant-Peyre, unul dintre avocatii lui Carlos, atunci cand s-a propus folosirea videoconferintei, miercuri.

"Niciunul dintre acesti martori nu a fost confruntat fizic cu Carlos in toti acesti ani de instructie, cerem ca cei care binevoiesc sa vina in fata Curtii", a adaugat colaboratorul sau, Francis Vuillemin.

Curtea cu Juri speciala a luat act de refuzul apararii de a recurge la videoconferinta si de imposibilitatea acestor martori de a veni sa depuna marturie din strainatate. Astfel, depozitiile lor vor fi doar citite.

×