x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Nicola Sturgeon amenință Marea Britanie

Nicola Sturgeon amenință Marea Britanie

20 Mar 2017   •   12:50
Nicola Sturgeon amenință Marea Britanie
Sursa foto: ROBERT PERRY/EPA

Prim-ministrul Scoției, naționalista Nicola Sturgeon, a avertizat că blocarea unui nou referendum privind independența, aprobat de Parlamentul autonom al Scoției, „ar fractura” Regatul Unit, „dincolo de orice posibilitate de refacere”, transmite EFE.

La încheierea congresului de primăvară al Partidului Naționalist Scoțian (SNP), Sturgeon a insistat că va promova un nou plebiscit, în ciuda faptului că premierul britanic, Theresa May, a declarat că se va opune organizării unei noi consultări înainte de stabilirea termenilor ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sturgeon s-a declarat deschisă să dialogheze în privința datelor unui referendum și a reafirmat că blocarea definitivă a unei consultări ar submina „noțiunea de Regat Unit ca parteneriat respectuos între egali”. „Odată ce termenii Brexitului vor deveni clari, dar când încă va mai fi timp pentru ca scoțienii să poată alege, va avea loc un referendum privind independența”, a declarat liderul SNP în fața militanților formațiunii, reuniți la Aberdeen, în nordul Scoției. Pentru lidera naționalistă, apropiata ieșire a Marii Britanii din UE și din piața unică europeană justifică convocarea unui al doilea referendum, după cel organizat în septembrie 2014 și la care 55,3% dintre scoțieni au optat pentru rămânerea în actuala structură statală.

Înțelegere imposibilă

„Luni de zile am încercat să ajung la o înțelegere cu șefa guvernului” britanic, a spus Sturgeon, care a adăugat că „a acceptat ca Scoția să părăsească UE împreună cu Marea Britanie”, cu condiția să se încerce menținerea Scoției în piața unică europeană. „Am propus ca Parlamentul scoțian să primească prerogative sporite pentru a încerca să protejez interesele Scoției într-o Mare Britanie post-Brexit", a precizat ea, care a susținut că solicitările sale s-au lovit „de un zid de intransigență”.

Nicola Sturgeon se plânge de intransigența omologului său de la Londra

×
Subiecte în articol: Nicola Sturgeon