x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NORDUL IRAKULUI, ZONĂ DE INTERES/Crăciunul în Kurdistanul irakian

NORDUL IRAKULUI, ZONĂ DE INTERES/Crăciunul în Kurdistanul irakian

de Anca Aldea    |    14 Ian 2009   •   00:00
NORDUL IRAKULUI, ZONĂ DE INTERES/Crăciunul în Kurdistanul irakian

Ţările sărace atrag ca un magnet turişti din ţările bogate, căutători de senzaţii tari. Războiul din Irak nu-i sperie pe unii dornici să afle cum trăieşte populaţia săracă de aici, lovită dur de atacurile insurgenţilor şi cotropită de forţele străine.



Unii, pur şi simplu, nu se pot abţine să nu-şi rişte viaţa pentru a vizita, doar din curiozitate şi pentru a petrece clipe "de neuitat", zone "delicate" de pe mapamond. Sărbătorirea Crăciunului în Irak, luarea urmelor traficanţilor de droguri în Columbia sau vizitele mai puţin "apetisante" în ghetourile din Rio Janeiro sunt doar câteva dintre destinaţiile pe care unii turişti le preferă în timpul concediilor. Ignorând riscurile şi avertizările legate de diferite regiuni, oamenii se aventurează în cele mai impracticabile locuri. "Clienţii noştri vor să vadă o altă latură a Irakului, să se întâlnească cu oamenii din această ţară", spune Hubert Debbasch de la firma de turism Terre Entičre. Deşi şi-a atras "reputaţia" de zonă mai liniştită, Kurdistanul irakian a suferit din nou anul trecut de pe urma atacurilor armate ale forţelor turce (conflictul dintre separatiştii kurzi şi trupele turce datează din 1984). În februarie 2008, în mai multe regiuni din provincia Erbil au existat schimburi de focuri între militarii Ankarei şi militanţii separatişti kurzi (PKK), precum şi atacuri aeriene din partea turcilor. Potrivit surselor militare turce, conflictul a fost declanşat pentru eliminarea luptătorilor PKK din nordul Kurdistanul irakian, regiune folosită de separatişti ca bază pentru pregătirea acţiunilor pe teritoriul turc.

RISCURI CALCULATE
Primul grup de francezi care s-a deplasat în Irak în decembrie 2008, chiar de Crăciun, s-a declarat satisfăcut. "Riscul e bine calculat. Nu aş merge la Bagdad sau în Afganistan", spune unul dintre membrii acestui grup, Jean-Jacques Symphorien, expert contabil la firma Six-Fours din sud-estul Franţei. De Crăciun, 20 de francezi au venit în provincia autonomă Kurdistan, din nordul Irakului, considerată mai puţin riscantă decât alte colţuri ale ţării. Ca şi Symphorien, ceilalţi colegi de grup şi-au dorit să sărbătorească naşterea Mântuitorului alături de creştinii kurzi, "să dea mâna cu cei persecutaţi" şi să descopere leagănul civilizaţiei, scrie AFP. Deşi şi-au ales ca destinaţie turistică o regiune relativ liniştită, francezii au avut câteva momente încărcate atunci când a trebuit să se întâlnească cu ghidul lor la Alqosh, o enclavă creştină situată la circa 30 de kilometri de oraşul Mossul, una dintre cele mai periculoase zone din Irak (Mossul a ţinut în mod repetat prima pagină a ziarelor din cauza luărilor de ostatici, a atentatelor, a exploziilor). Hubert Debbasch şi cei 20 de turişti francezi au fost aşteptaţi la Alqosh de o echipă de combatanţi kurzi înarmaţi cu mitraliere (denumiţi "peshmerga", în limba kurdă termenul însemnând "cei care înfruntă moartea").

AVENTURA AFGANĂ, ÎN STAND-BY
Şi Afganistanul se află pe lista locurilor mai greu accesibile, dar căutate totuşi de unii oameni. În 2006, compania franceză Eplorator a organizat o ultimă excursie în Afganistan. Există o cerere mare pentru redeschiderea sezonului turistic în Afganistan, dar planurile sunt în stand-by din cauza violenţelor în această parte a lumii.


Fenomen

Explozia turismului în masă a transformat destinaţiile turistice comune de pe mapamond într-o banalitate. Unii oameni nu sunt interesaţi de vizitele obişnuite la care au acces majoritatea. Aceşti oameni îşi riscă norocul căutând să se deplaseze în zone mai puţin accesibile, în regiuni aflate în plin război şi/sau în sărăcie lucie. Scopul lor declarat constă în cunoaşterea realităţii din regiunile izolate, despre care aflăm de la ştiri. Turismul mai puţin accesibil reprezintă un fenomen care capătă proporţii tot mai mari, după cum spun operatorii de turism din Franţa.

×
Subiecte în articol: externe