x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Norul vulcanic islandez, mult mai periculos decât în 2010.

Norul vulcanic islandez, mult mai periculos decât în 2010.

23 Mai 2011   •   14:07
Norul vulcanic islandez, mult mai periculos decât în 2010.

Chiar daca nu a fost inca emisa vreo interdictie de zbor, cu exceptia celei impusa in Islanda, industria aviatica europeana se pregateste de o nou criza, mai grava poate decat cea inregistrata in aprilie 2010.

Eurocontrol, organizatia europeana pentru securitate aeriana, a anuntat ca toate zborurile transantlantice, care traverseaza Islanda se desfasoara normal si nu a lansat nicio interdictie de zbor pentru urmatoarele 24 de ore. Insa situatia se poate schimba in cateva ore, in functie de conditiile meteo, care ar putea accelera apropierea norului de cenusa vulcanica de Europa.

Grimsvoetn a inregistrat sambata noapte cea mai puternica eruptie din ultima suta de ani, iar geofizicienii islandezi spun ca Europa ar trebui sa se pregateasca de ce este mai rau. “Nu exista nicio asemanare cu eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, de anul trecut. Grimsvoetn este atipic, are o compozitie a cenusei vulcanice mult mai dura, iar daca vantul va indrepta norul catre Europa, situatia va fi grava, mult mai grava decat in 2010', a declarat Pall Einarsson, profesor la Universitatea din Reykjyavik.

×
Subiecte în articol: islanda nor de cenusa eurocontrol