x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Noul Front Popular are cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Franța, dar nu majoritate. Cine va fi noul premier?

Noul Front Popular are cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Franța, dar nu majoritate. Cine va fi noul premier?

de Redacția Jurnalul    |    08 Iul 2024   •   09:02
Noul Front Popular are cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Franța, dar nu majoritate. Cine va fi noul premier?
Sursa foto: Hepta

Noul Front Popular a obținut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Franța, dar nu majoritatea.

Ministerul francez de Interne a confirmat rezultatele finale ale alegerilor de duminică, care au înregistrat o prezență la vot de 66,63%.

Cel mai mare număr de locuri a fost câștigat de alianța de stânga Noul Front Popular - cu 182 de locuri, transmite Mediafax

Partidul de centru al lui Emmanuel Macron a obținut 163 de locuri.

Pe locul al treilea, Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională și aliații săi au obținut 143 de locuri.

Asta înseamnă că niciun partid nu a obținut cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută și pare să arunce Franța în incertitudine politică.

Cum niciun partid nu este aproape de a obține majoritatea, parlamentul va fi probabil paralizat, împărțit între trei blocuri, notează CNN.

Noul Front Popular este o alianță formată din Socialiști, Ecologiști, Comuniști și Franța Nesupusă (LFI), creată după ce președintele Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 9 iunie, scrie BBC.

Potrivit Antena 3 CNN, se pare că apelurile tuturor celorlalte partide de a bloca venirea extremei drepte la guvernare au funcționat foarte eficient: Jordan Bardella nu va fi următorul prim-ministru al Franței. 

Cine va fi este o altă problemă. 

Este clar că nici unul dintre cele trei mari blocuri nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională. Ceea ce urmează, prin urmare, este o perioadă de negocieri pentru formarea unei coaliții în jurul unui program încă nedefinit. 

Stânga - entuziasmată de performanța lor puternică - va aștepta o voce foarte puternică. Liderul partidului de extremă stânga, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că prim-ministrul Gabriel Attal ar trebui să demisioneze și a afirmat că NFP este pregătită să guverneze Franța.

Cine sunt oamenii cheie din Noul Front Popular

Jean-Luc Melenchon - Franța Nesupusă (extrema stângă)

Jean-Luc Melenchon, în vârstă de 72 de ani, a fost un punct fix în politica de stânga franceză timp de decenii și a ocupat posturi ministeriale în guvernele trecute, când era membru al Partidului Socialist.

Un orator înfocat, Melenchon este una dintre cele mai controverstae figuri din politica franceză, entuziasmându-i pe unii alegători, în timp ce îi îngrozește pe alții cu propunerile sale cu privire la taxe și cheltuieli, retorica luptei de clasă și pozițiile controversate de politică externă, în special în Gaza. Criticii îl acuză de antisemitism, lucru pe care îl neagă.

Raphael Glucksmann, Partidul Socialist

Raphael Glucksmann, în vârstă de 44 de ani, a fost în fruntea listei socialiste a candidaților la alegerile europene de la începutul lunii iunie. A obținut aproape 14% din voturi, imediat după tabăra lui Macron. Acest lucru a fost considerat un semn al renașterii pentru un partid care a guvernat Franța în ultimele decenii, dar a căzut recent în uitarea electorală.

Glucksmann susține un sprijin important pentru Ucraina.

Marine Tondelier - lidera Verzilor

Tondelier, în vârstă de 37 de ani, a crescut în Henin-Beaumont, un oraș din nordul Franței, care este binecunoscut ca bastion al Adunării Naționale (RN), de extremă dreapta, și al liderei sale, Le Pen.

Tondelier are un istoric îndelungat cu privire la opoziția față de RN.

Laurent Berger - fost lider sindical

Laurent Berger, 55 de ani, este fostul șef al unuia dintre principalele sindicate din Franța, moderatul CFDT. Are un istoric de opoziție puternică față de RN.

Berger a spus că nu vrea să fie prim-ministru, dar alții din blocul stânga i-au pronunțat numele.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Noul Front Popular premier franta