x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O lege anacronică, abrogată de primăria New York-ului după 100 de ani

O lege anacronică, abrogată de primăria New York-ului după 100 de ani

29 Noi 2017   •   21:30
O lege anacronică, abrogată de primăria New York-ului după 100 de ani

Municipalitatea din New York a abrogat luni seară o lege veche de aproape un secol, care limita posibilitatea de a dansa în baruri, spre marea nemulţumire a clienţilor, turiştilor şi aleşilor locali, care considerau că acel text legislativ generează discriminări, informează AFP. 

Ideea de abrogare a legii a primit un aviz favorabil din partea consiliului municipal pe 31 octombrie. Primarul democrat al metropolei americane, Bill de Blasio, proaspăt reales în funcţie pe 7 noiembrie, a concretizat decizia consiliului şi a abrogat luni seară această lege ce datează din 1926. 

"Suntem în 2017 şi această lege nu mai avea sens. Viaţa de noapte face parte din cultura newyorkezilor", a declarat primarul american, citat într-un comunicat. "Vrem să fim un oraş în care oamenii muncesc din greu şi în care ei să poată să profite de distracţiile nocturne, fără o anumită interdicţie obscură care îi împiedică să danseze", a adăugat Bill de Blasio. 

"Legea cabaretelor", adoptată în 1926, impunea până luni seară localurilor închise să deţină o licenţă specială, aproape imposibil de obţinut, pentru a permite clienţilor lor să danseze. Localurile care nu deţineau acest permis riscau o amendă şi pierderea licenţei de comercializare a băuturilor alcoolice, fapt ce echivala cu intrarea în faliment a celor mai multe dintre stabilimentele în cauză. 

Mai puţin de 100 dintr-un total de peste 22.000 de baruri, restaurante şi discoteci din această metropolă americană, denumită "oraşul care nu doarme niciodată", deţineau un astfel de permis. 

Rafael Espinal, un ales municipal din Brooklyn, în vârstă de 27 de ani, care a militat pentru abrogarea legii, a salutat această schimbare legislativă. "Artiştii, muzicienii, antreprenorii, muncitorii şi toţi newyorkezii cărora le place să se relaxeze nu vor mai avea motive să se teamă că 'poliţia dansului' va închide localurile lor preferate", a declarat el. 

Oficial, în momentul adoptării sale în anii Prohibiţiei, legea avea scopul de a limita consumul ilegal de alcool. Însă criticii ei au denunţat un rol al cenzurii, ce a fost asociat acestei legi de mai multe decenii. 

Utilizată până în anii 1950 pentru a închide barurile de jazz din Harlem, pentru a evita ca persoanele caucaziene să se amestece cu persoanele de culoare, legea a servit în anii 1970 şi 1980 la închiderea unor stabilimente frecventate de comunitatea gay, apoi, în anii 1990, a fost folosită de primarul conservator Rudy Giuliani pentru a ţine sub control efervescenţa nocturnă a unui oraş pe care a promis că îl va "curăţa". 

De acum înainte, legea newyorkeză va cere barurilor să fie echipate cu camere de supraveghere şi, atunci când angajează personal de securitate, acesta să fie înregistrat oficial de către unităţile respective.AGERPRES

×