x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O nouă echipă a AIEA sosește la centrala nucleară Zaporojie

O nouă echipă a AIEA sosește la centrala nucleară Zaporojie

07 Oct 2022   •   21:47
O nouă echipă a AIEA sosește la centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: Hepta

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că directorul său general, Rafael Grossi, a confirmat o rotație a personalului agenției la centrala nucleară Zaporojie, care se află pe teritoriul ocupat de Rusia în Ucraina, relatează CNN.

Într-o serie de tweet-uri, AIEA a precizat că "prima rotație a misiunii de sprijin și asistență a AIEA la Zaporojie (ISAMZ) din Ucraina s-a încheiat, iar acum o nouă echipă consolidată de experți în materie de siguranță, securitate și garanții a AIEA se află la centrală".

Grossi s-a declarat "extrem de recunoscător" față de cei doi experți care s-au aflat la uzină timp de cinci săptămâni, precum și față de cei patru membri ai noii echipe.

"Este o muncă crucială pe care o fac în circumstanțe foarte dificile și suntem foarte mândri de ei", a spus el.

AIEA a confirmat, de asemenea, că bombardamentele care au avut loc joi într-o zonă industrială din apropierea centralei au avariat o linie electrică care asigura alimentarea cu energie electrică a unității 6 a reactorului, forțând unitatea să se bazeze temporar pe generatoarele diesel de urgență în locul acestora.

Agenția a precizat că cinci generatoare diesel au furnizat energie electrică reactorului timp de aproximativ o oră și jumătate, în timp ce o sursă alternativă de energie de la alte patru reactoare a fost conectată la unitate, "a cărei răcire a miezului a fost menținută în permanență".

Grossi și-a încheiat joi o vizită în Ucraina, precizând că, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, a reiterat că AIEA va continua să se ghideze după dreptul internațional, nerecunoscând anexarea de către Rusia a zonei în care se află centrala nucleară.

"Am făcut progrese în direcția unei zone de protecție a siguranței nucleare și a securității la centrala nucleară Zaporojie. Mă voi întoarce în curând la Kiev pentru a continua această schimbare importantă", a scris el pe Twitter.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: centrala nucleară Zaporojie