ROMANI IN LUME
Alexandra Toma este singurul consilier roman pe probleme de politica externa din Congresul american.
Consilier roman pentru Congres
Alexandra Toma este singura romanca de la sediul Congresului Statelor Unite. Ea face parte de cateva saptamani din echipa democratului Stephen Lynch, ales in Camera Reprezentantilor din partea unuia dintre districtele statului Massachussetts.
ANA-MARIA LUCA
|
INTALNIRE. La o petrecere, Alexandra Toma (stanga) l-a cunoscut pe astronautul Buzz Aldrin |
Tanara de la celalalt capat al firului rade fericita cand aude de Romania. S-a nascut la Bucuresti. De cateva saptamani este consilierul pe probleme de politica externa, imigratie, aparare, comert, buget, stiinta, energie si protectia mediului al democratului Stephen Lynch din Massachussetts, ales anul trecut in Camera Reprezentantilor. Singura romanca ce lucreaza pentru Congresul american.
Inainte de a lucra la Capitol Hill, Alexandra Toma a fost angajata unei firme de consultanta si s-a ocupat de o serie de proiecte pentru Departamentul Apararii.
Alexandra vorbeste romaneste rar, cu grija sa nu greseasca vreun cuvant. A invatat-o bunica ei, care era rusoaica. N-a prea inteles de la inceput la ce foloseste "dumneavoastra" si a si fost certata de o vanzatoare de bilete la Bucuresti acum doi ani.
PLECAREA. Mama Alexandrei a plecat din Romania in 1982, in vizita la un frate, in Germania. "Fratele ei s-a casatorit cu o nemtoaica la facultate, la medicina. El a plecat legal. Mama a mers in vizita. Planul a fost, bineinteles sa ramana. A fost greu totusi mai usor asa decat sa ramanem in tara fara scutece, fara multe lucruri", spune Alexandra. De acolo a depus actele de azil in Statele Unite.
Alexandra si sora ei au ramas cu bunica si tatal. "Noi eram mici, nu stiam. Dar a fost greu. Mama ne-a povestit cum plangea in fiecare noapte", spune Alexandra.
In 1984 au plecat in America. "Am fost singuri acolo. Mama nu a stiut pe nimeni". Tine minte ca i-a fost greu sa invete o noua limba. Astazi, Alexandra Toma stie foarte bine si franceza, spaniola, italiana si germana.
O ELEVA DE A. In scoala nu i-a fost foarte greu. A avut mereu calificative de A (nota 10 la americani) si a fost acceptata la University of Virginia, unde a absovit trei specializari: stiinte politice, limba franceza si psihologie. Teza sa de absolvire a tratat modul in care se rezolva sau nu un conflict interetnic. "Am facut trei studii de caz: Israel si Palestina, Cipru si Estonia. Am vrut sa studiez cum se rezolva, daca se rezolva conflictele etnice. Am scris 150 de pagini. A fost cam complicat."
Conflictul din Transnistria nu a fost trecut in revista in lucrarea ei, dar poate il va alege ca teza de doctorat. Pentru ca ar vrea sa se intoarca la scoala, sa mai studieze putin, dar nu s-a hotarat inca daca doctoratul il va face tot pe conflicte interetnice sau pe securitatea nationala, mai ales ca lucrarea de masterat a tratat impactul maladiei SIDA asupra securitatii nationale a SUA.
DESPRE POLITICA SI ADOPTII
|
"Ma intreb cateodata care sunt posiblitatile Romaniei de a intra in Uniunea Europeana", spune Alexandra Toma (foto) si se corecteaza de cateva ori, pana pronunta bine "europeana". "In opinia mea, problema e coruptia, dar cred ca Romania e pe calea cea buna", reia tanarul consilier. Crede ca Romania face tot ce trebuie in politica externa si tine sa spuna ca americanii sunt foarte multumiti de ajutorul dat de romani in Irak.
"Am discutat despre adoptii foarte mult in Congres. Mult, mult de tot. Toata lumea spune ca Romania merge pe drumul cel bun si sunt multumiti. Nu stiu chiar fiecare parte a dezbaterii, dar stiu ca Uniunea Europeana e mai fericita ca sunt mai severe conditiile de adoptie. Dar e pacat ca unii copii care erau aproape de a-si gasi parintii nu vor mai avea aceasta sansa. Alexandra e amuzata de cate stiu americanii despre Romania, dar si trista din cauza dezbaterii adoptiilor internationale. "In America, «orfanii» din Romania sunt celebri. Toata lumea ma intreaba. Atata stiu. Numai orfani, Ceausescu si Dracula. Sunt cele trei intrebari pe care mi le pun mereu. Mereu sunt la televizor: «Romanian orphans»."
|