x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Are dreptul proprietarul unui imobil să interzică parcarea mașinilor în fața casei ? Care sunt prevederile legale

Are dreptul proprietarul unui imobil să interzică parcarea mașinilor în fața casei ? Care sunt prevederile legale

de Redacția Jurnalul    |    16 Aug 2024   •   14:30
Are dreptul proprietarul unui imobil să interzică parcarea mașinilor în fața casei ? Care sunt prevederile legale
Sursa foto: Lucian Alecu

Lipsa locurilor de parcare, mai ales în Capitală, provoacă adesea conflicte. Șoferii se văd nevoiți să parcheze pe trotuarele sau carosabilul din fața caselor iar proprietarii sunt deranjați de acest aspect.

Astfel că pe pereții imobilelor sau pe garduri apar semne care interzic parcarea. Însă acest lucru este ilegal. Trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Pentru a se afla în proprietate privată, beneficiarul ar trebui să plătească impozit la primărie pentru suprafața respectivă. 

Citiți și Cod roşu de caniculă în șapte judeţe, unde temperaturile maxime ating 41 grade. Cod portocaliu în alte 10 judeţe şi în Bucureşti

Locurile de parcare închiriate

La primărie există însă posibilitatea de a închiria un loc de parcare și a plăti o taxă anuală. În acest caz, primăria marchează și delimitează spațiul respectiv de parcare. Totodată, persoanele care închiriază un loc de parcare vor primi o pancartă specială care va conține numărul de înmatriculare al autovehiculului și numărul autorizației de închiriere. În unele situații, primăria poate monta chiar un blocator. 

Mai exact, proprietarul imobilului NU este proprietar și pe spațiul verde sau pe trotuarul din fața casei. 

Citiți și Schimbări la regimul armelor și munițiilor: MAI înființează platforma eARM. Deținătorii și vânzătorii de arme vor scăpa de drumurile la Poliție

Când este interzisă parcarea pe trotuar

„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Șoferii trebuie să fie atenți în momentul în care parchează, să lase un spațiu de 1 metru pentru trecerea pietonilor. 

Dar trebuie ținut cont și de regulile stabilite de administrațiile locale deoarece unele consilii locale au interzis parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate în acest sens, potrivit Antena3 CNN.

×