Prin proiectul de Ordonanță a Guvernului, inițiată de Ministerul de Interne, se propune practic modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.
Astfel, pe lângă actualul registru naţional al armelor, se introduce „conceptul de platformă online eARM”, pentru a facilita comunicarea persoanelor fizice/juridice, armurierilor şi intermediarilor autorizaţi cu autoritățile, în acest caz cu Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
„Persoanele fizice şi juridice, precum şi armurierii şi intermediarii autorizați, se pot adresa structurilor de specialitate din cadrul unităților de poliție competente, pentru obținerea documentelor specifice, şi prin intermediul platformei online eARM, după obţinerea credențialelor de acces”, prevede proiectul de act normativ.
Conform legislației în vigoare, armurier este orice persoană fizică sau juridică autorizată (…) a cărei activitate constă, integral sau parțial, în fabricarea, comerțul, schimbul, închirierea, repararea, modificarea sau transformarea armelor de foc sau a componentelor esențiale ori în fabricarea, comerțul, schimbul, modificarea sau conversia muniției.
Simplificarea şi reducerea timpilor de aşteptare
Documentul modifică și completează, de asemenea, Articolul 97 privind organizarea și funcționarea Registrului Național al Armelor, cu o serie de prevederi legate de platforma online eARM.
Prin aceste modificări, „se va da posibilitatea beneficiarilor de a se adresa structurilor arme, explozivi şi substanțe periculoase, fără să se mai deplaseze până la sediul poliției; mai mult, se doreşte simplificarea şi reducerea timpilor de aşteptare pentru soluționarea diferitelor cereri”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OG.
Conform noilor prevederi, Inspectoratul General al Poliţiei Române va exercita, prin structura de specialitate care administrează Registrul Naţional al Armelor şi platforma online eARM, următoarele atribuţii în domeniul gestionării regimului circulaţiei armelor, componentelor esenţiale şi muniției:
-
„gestionează evidenţa operaţiunilor cu arme, componente esenţiale şi muniții procurate/înstrăinate, cuprinzând atât date cu privire la deţinătorii acestora, cât şi cu privire la seriile sau marcajele aplicate pe componentele esenţiale, în cazul în care acestea sunt diferite de seriile sau marcajele aplicate pe cadrul sau pe recuperatorul fiecărei arme de foc;
-
gestionează evidenţa armurierilor şi intermediarilor care desfăşoară operaţiuni cu arme, componente esenţiale şi muniții;
-
gestionează evidența etapelor procedurale parcurse de autorităţile competente în cazurile de declarare a pierderii, furtului sau distrugerii armelor, componentelor esenţiale şi munițiilor aflate în circulaţie, operând menţiunile corespunzătoare în evidențe;
-
cooperează cu instituţiile similare din străinătate şi cu reprezentanţele diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, pentru monitorizarea operaţiunilor cu arme, componente esenţiale şi muniții;
-
pune la dispoziţia armurierilor şi intermediarilor autorizaţi, cu titlu gratuit, accesul la aplicaţia informatică Registrul Naţional al Armelor, prin intermediul platformei online eARM”.
Funcţionarea platformei online eARM urmează să fie stabilită prin normele metodologice de aplicare, iar organizarea, interconectarea cu alte sisteme şi regulile de acces la acestea vor fi aprobate prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.
Noi reguli pentru marcajele de pe puști și pistoale
Totodată, sunt transpuse în legislaţia naţională noile norme europene în ceea ce priveşte adâncimea minimă a marcajelor aplicate pe armele de foc şi pe componentele esențiale, ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a Directivei UE 2024/325 a Comisiei din 19 ianuarie 2024.
„Marcajele aplicate pe arme şi componentele esențiale ale acestora trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 0,0762 mm, iar dimensiunea caracterelor utilizate pentru marcare trebuie să fie de cel puţin 1,6 mm. Prin excepţie, în cazul componentelor esenţiale care sunt prea mici pentru a fi marcate potrivit prevederilor prezentului articol, se poate utiliza o dimensiune mai mică a caracterelor”, stipulează proiectul de act normativ.
Practic, prin impunerea unei adâncimi minime, aceste marcaje prin care sunt identificate armele de foc și componentele acestora vor fi mai greu de șters. În legislația actuală nu se face nicio referire la adâncimea marcajelor, ci doar la dimensiunea caracterelor utilizate pentru marcarea armelor și a componentelor esențiale ale acestora, care rămâne neschimbată: cel puțin 1,6 mm.
Prin modificările propuse în actul normativ „se asigură atât transpunerea în legislaţia naţională a unor norme europene în materia armelor de foc, cât şi creşterea gradului de siguranță al cetățenilor, raportat la controlul pe care autoritățile îl exercită asupra circulației armelor şi a munițiilor destinate uzului civil”, precizează MAI.
Ofițerii MAI, scutiți de cursurile de instruire pentru a primi autorizație
De asemenea, legea este completată cu o serie de prevederi care stabilesc faptul că agenţii şi ofițerii de poliție din MAI se regăsesc printre categoriile de personal exceptate de la absolvirea unui curs de instruire teoretică şi practică pentru primirea autorizației de procurare a unei arme letale şi neletale.
„În acest fel, se evită un posibil regim discriminatoriu între cadrele militare şi poliţiştii din Ministerul Afacerilor Interne sau chiar între poliţiştii din cadrul acestei instituții și agenții și ofițerii de poliție din cadrul Ministerului Justiției”, motivează reprezentanții MAI, în nota de fundamentare.