x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O scurgere de informaţii parlamentară riscă să slăbească coaliţia guvernamentală din Olanda

O scurgere de informaţii parlamentară riscă să slăbească coaliţia guvernamentală din Olanda

12 Noi 2015   •   18:42
O scurgere de informaţii parlamentară riscă să slăbească coaliţia guvernamentală din Olanda

Preşedintele parlamentului olandez a propus joi o anchetă asupra unei presupuse scurgeri de informaţii confidenţiale, un pas care are potenţialul de a slăbi şi mai mult coaliţia guvernamentală foarte fragilă, relatează Reuters.

Dacă scurgerea va fi pusă pe seama unuia sau mai multor partide din coaliţie, acest lucru ar putea forţa demisia liderilor grupurilor parlamentare ale acestor formaţiuni, notează Reuters. De asemenea, presa olandeză a speculat că guvernul lui Mark Rutte, care aproape s-a prăbuşit în aprilie şi care stă cel mai prost în sondaje din 2012, ar putea fi destabilizat de acest dosar.

Scandalul are în centru o scurgere de informaţii relativ neimportantă de la comisia parlamentară pentru informaţii şi securitate, în cadrul căreia şefii partidelor din camera inferioară sunt informaţi confidenţial despre chestiuni de securitate naţională.

Investigatorii acestui caz au identificat 'unul sau mai mulţi' membri ai comisiei drept suspecţi.

Preşedinta camerei inferioare, Anouchka van Miltenburg, a declarat presei că a solicitat o anchetă pentru că procurorii i-au spus că nu au atribuţii de a-i investiga pe membrii comisiei.

Cazul a ieşit la iveală în februarie 2014, când ministrul de interne Ronald Plasterk le-a spus în mod eronat parlamentarilor că 1,8 milioane de telecomunicaţii interceptate de serviciile speciale olandeze au ajuns la Agenţia Naţională de Securitate a SUA.

Ziarele olandeze au scris că comisia parlamentară pentru informaţii şi securitate ştia deja că informaţiile furnizate de Ronald Plasterk nu sunt corecte, ceea ce înseamnă că informaţii din cadrul şedinţei comisiei s-au scurs în presă, notează Reuters.

×