x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obama i-a scandalizat pe americani, fiindcă nu i-a mulţumit lui Dumnezeu de Ziua Recunoştinţei

Obama i-a scandalizat pe americani, fiindcă nu i-a mulţumit lui Dumnezeu de Ziua Recunoştinţei

26 Noi 2011   •   06:07
Obama i-a scandalizat pe americani, fiindcă nu i-a mulţumit lui Dumnezeu de Ziua Recunoştinţei

Barack Obama a comis un sacrilegiu care l-ar putea costa destul de mult in perspectiva viitoarelor alegeri prezidentiale. A 'uitat' sa ii multumeasca lui Dumnezeu, in traditionalul discurs de Thanksgiving (Ziua Recunostintei), difuzat pe internet, informeaza abc news.

Ziua Recunostintei este o sarbatoare traditional religioasa, oficializata de secole peste Ocean, in Statele Unite si Canada, un fel de zi a recoltei, in care oamenii aduc multumiri providentei pentru ca au ce pune pe masa si pentru alte binecuvantari. In SUA, Ziua Recunostintei este a patra zi de joi a lunii noiembrie. In Canada, se celebreaza mai devreme, in a doua zi de luni din octombrie.

Cu timpul, in cultura celor doua natiuni, manifestarile de Ziua Recunostintei au depasit sfera religioasa, devenind, intre altele, un prilej de a multumi diferitelor categorii socio-profesionale.

Obama a respectat, de fapt, traditia si a adus multumiri atat lui Dumnezeu, cat si militarilor americani si celor care lucreaza in serviciile de asistenta sociala. Doar ca Dumnezeu si oamenii au fost pomeniti in doua discursuri separate, iar conservatorii nu accepta ca Dumnezeu a fost omis din al doilea discurs – difuzat miercuri, pe site-ul Casei Albe.

Obama a fost criticat si in Anglia, unde Daily Mail nu s-a sfiit sa-l faca 'curcan' pe liderul de la Casa Alba, pentru blasfemie.

Pe de alta parte, presedintele in exercitiu nu este singurul care a avut un discurs laic. Trei dintre contracandidatii sai republicani (Mitt Romney, Newt Gingrich and Rick Santorum) au avut discursuri fara referire la Dumnezeu.

×