x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Obezitatea provoacă efect de seră

Obezitatea provoacă efect de seră

de Sînziana Stancu    |    21 Apr 2009   •   00:00

Numărul din ce în ce mai mare de persoane obeze duce la o accentuare incredibilă a încălzirii globale.

Fiecare persoană supraponderală sau obeză emite o tonă în plus de dioxid de carbon pe an, comparativ cu o persoană slabă sau cu greutate normală, avertizează cercetătorii britanici, citaţi de The Sun. Ei dau două explicaţii simple:

- Persoanele grase mănâncă mai mult şi, astfel, este nevoie să se producă mai multă hrană, proces care duce la eliberarea în atmosferă a unei cantităţi mai mare de dioxid de carbon şi de alte gaze cu efect de seră ce provoacă încălzirea planetei;

- Persoanele supraponderale se deplasează mai greu, având nevoie de mijloace de transport, iar combustibilul ars în motoarele acestora este o altă cauză principală a emisiilor de carbon.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că, anual, persoanele supraponderale produc în plus un miliard de tone de dioxid de carbon, accelerând schimbările climatice şi procesul de încălzire a planetei, care duce treptat la topirea calotelor polare, creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor şi dispariţia pădurilor tropicale.

Până acum, în lume există aproximativ 300 de milioane de persoane obeze. Americanii au cel mai mare procent de obezi - 40%. De fapt, cele mai multe persoane supraponderale provin din cele mai bogate şi dezvoltate ţări.

Încă de acum trei ani, un specialist australian avertiza asupra faptului că se va produce o pandemie de obezitate, dezastruoasă pentru mediu, iar un specialist britanic prevede că numărul persoanelor afectate de dezastre naturale provocate de încălzirea planetei va fi de aproximativ 375 de milioane în următorii şase ani, putând să-l depăşească pe cel al obezilor.

×
Subiecte în articol: externe