x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Olanda condiţionează aderarea europeană a Islandei

Olanda condiţionează aderarea europeană a Islandei

de Cristiana Toader    |    22 Iul 2009   •   00:00

Parlamentul din Islanda a aprobat, săptămâna trecută, începerea procedurilor pentru integrarea europeană şi, conform unui plan neoficial, această ţără ar putea începe negocierile cu Bruxelles-ul în februarie 2010, urmând a organiza un referendum la sfârşitul lui 2011 sau începutul lui 2012.



În acelaşi timp, Olanda face presiuni ca Islanda să plătească banii pe care cetăţenii olandezi i-au pierdut în băncile islandeze. Peste 120.000 de olandezi şi 200.000 de englezi şi-au văzut în octombrie 2008 conturile bancare blocate în timpul naţionalizării Landsbanki, una dintre cele mai importante bănci islandeze, care a intrat în colaps din cauza crizei financiare.

Ministrul olandez de Externe a spus că o soluţionare rapidă a problemei ar încuraja discuţiile despre integrarea Islandei în UE, pentru că ar arăta că aceasta ia în serios directivele venite de la Bruxelles. Legea care permite statului islandez să plătească datoriile faţă de Olanda şi Marea Britanie urmează să fie votată în parlamentul islandez în cursul următoarelor săptămâni.

×
Subiecte în articol: externe