x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Omul de afaceri Gabriel Stati a ajuns în R.Moldova, unde a fost arestat

Omul de afaceri Gabriel Stati a ajuns în R.Moldova, unde a fost arestat

16 Apr 2009   •   00:00

Omul de afaceri Gabriel Stati, acuzat de finanţare a protestelor de la Chişinău, se află în prezent în arest pe teritoriul Republicii Moldova, au anunţat avocaţii săi, citaţi de Pro Tv Chişinău.



Potrivit unuia dintre avocaţii acestuia, Vitalie Nagacevschi, Stati a fost extrădat în noaptea de miercuri spre joi de procurorii ucraineni, iar în prezent se află în arest preventiv la penitenciarul nr.13 din Chişinău.

Anterior, procurorul general Valeriu Gurbulea declarase că Parchetul General a fost informat de colegii din Ucraina că s-a decis extrădarea lui Stati.

Gabriel Stati este suspectat de implicare în organizarea şi finanţarea acţiunilor de protest care au degenerat în violenţe la 7 aprilie, precum şi de implicare în tentativă de lovitură de stat.

El a fost reţinut săptămâna trecută la Odesa, împreună cu un alt responsabil de la Ascom Grup, Aurel Marinescu. Potrivit avocaţilor, extradarea lui s-a realizat cu grave încălcări ale legislaţiei.

Procuratura Generală de la Chişinău ceruse organelor de drept din Ucraina extrădarea lui Gabriel Stati, reţinut la 8 aprilie pe aeroportul din Odesa. Adjunctul procurorului-general din Ucraina a declarat că Stati ar putea fi extradat joi.

Miercuri, agenţia Interfax anunţa în pagina sa electronică faptul că Procuratura generală a Ucrainei a luat decizia de a extrăda doi cetăţeni moldoveni suspectaţi de implicare în protestele de la Chişinău, adică pe Gabriel Stati şi pe Aurel Marinescu. Amândoi fuseseră arestaţi la 9 aprilie la Odessa.

Larisa Stati, mama omului de afaceri Gabriel Stati, a cerut Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg să influenţeze Ucraina pentru a împiedica extrădarea fiului ei în Republica Moldova, potrivit agenţiei ruse. În apelul ei către CEDO, mama omului de afaceri afirmă că, "în cazul unei extrădări, (acesta) poate fi supus unor tratamente inumane".

Potrivit Ukrainska Pravda, Stati şi Marinescu, puşi sub acuzare pentru "încercarea de răsturnare a Guvernului" riscă în Republica Moldova o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe stati