x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU îi cere lui Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

ONU îi cere lui Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră

de Redacția Jurnalul    |    13 Iul 2023   •   09:45
ONU îi cere lui Putin să prelungească acordul privind cerealele din Marea Neagră
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a propus lui Vladimir Putin să prelungească acordul care permite exportul de cereale din Ucraina prin Marea Neagră în schimbul conectării unei filiale a băncii agricole rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT, au declarat surse pentru Reuters.

Rusia a amenințat că va renunța la acordul privind cerealele, care expiră luni, deoarece nu au fost îndeplinite mai multe cereri de expediere a propriilor sale cereale și îngrășăminte în străinătate.

O cerere cheie a Moscovei este reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți SWIFT. Aceasta a fost deconectată de Uniunea Europeană în iunie 2022 din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Un purtător de cuvânt al UE a declarat în luna mai că UE nu ia în considerare reconectarea băncilor rusești.

Cu toate acestea, UE ia în considerare conectarea la SWIFT a unei filiale a Rosselkhozbank pentru a permite în mod specific tranzacțiile cu cereale și îngrășăminte, au declarat miercuri trei surse familiare cu discuțiile pentru Reuters. Comisia Europeană nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Guterres i-a propus lui Putin ca Rusia să permită ca acordul privind cerealele din Marea Neagră să continue timp de câteva luni, dând timp UE să conecteze o filială a Rosselkhozbank la SWIFT, au declarat pentru Reuters două dintre aceste surse familiare cu discuțiile.

Guterres i-a trimis marți o scrisoare lui Putin în care îi propune o cale de urmat pentru a facilita în continuare exporturile rusești de alimente și îngrășăminte și pentru a asigura continuarea transporturilor de cereale ucrainene în Marea Neagră, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.

„Obiectivul este de a elimina obstacolele care afectează tranzacțiile financiare prin intermediul Băncii Agricole Ruse, o preocupare majoră exprimată de Federația Rusă, și, în același timp, de a permite continuarea fluxului de cereale ucrainene prin Marea Neagră", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră cu Rusia și Ucraina în iulie 2022 pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale agravate de invazia și blocada porturilor ucrainene de către Moscova.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: acord cereale marea neagră