x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina: Șeful ONU condamnă invazia înainte de împlinirea unui an de conflict. "Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei"

Războiul din Ucraina: Șeful ONU condamnă invazia înainte de împlinirea unui an de conflict. "Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei"

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2023   •   09:45
Războiul din Ucraina: Șeful ONU condamnă invazia înainte de împlinirea unui an de conflict. "Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei"
Sursa foto: Hepta

Șeful ONU, António Guterres, a condamnat invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un "afront" la adresa conștiinței colective a lumii, în cadrul unei reuniuni a Adunării Generale, la aproape un an de la începerea conflictului, scrie BBC.

Reuniunea a dezbătut o moțiune susținută de Ucraina și de aliații săi, prin care se cerea retragerea imediată și necondiționată a Rusiei.

Ucraina speră că, prin susținerea moțiunii, țările vor da dovadă de solidaritate.

Kremlinul a acuzat Occidentul că vrea să învingă Rusia cu orice preț.

Vasily Nebenzya, ambasadorul Kremlinului la ONU, a declarat că SUA și aliații săi sunt pregătiți să arunce întreaga lume în război.

Președintele rus Vladimir Putin a trimis până la 200.000 de soldați în Ucraina la 24 februarie 2022, în cea mai mare invazie europeană de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Războiul devastator care a urmat s-a soldat cu cel puțin 7.199 de morți în rândul civililor și mii de răniți, potrivit unei estimări a ONU, în timp ce Rusia și Ucraina au văzut fiecare cel puțin 100.000 dintre soldații lor uciși sau răniți, potrivit armatei americane.

Peste 13 milioane de persoane au devenit refugiați în străinătate sau au fost strămutate în interiorul Ucrainei.

Afirmația lui Putin că operațiunea sa era necesară pentru a "demilitariza și denazifica" Ucraina, o țară cu legături istorice cu Rusia, a fost respinsă de Ucraina și aliații săi.

"Această invazie este un afront adus conștiinței noastre colective", a declarat Guterres în fața Adunării Generale. "Este o încălcare a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional".

Posibilele consecințe ale unui "conflict în spirală" au fost, a spus el, un "pericol clar și prezent".

Guterres a spus că războiul "alimentează instabilitatea regională și tensiunile și diviziunile globale, în timp ce distrage atenția și resursele de la alte crize și probleme globale urgente".

Șeful ONU a spus că au existat "amenințări implicite de a folosi arme nucleare". "Este timpul să ne retragem de pe marginea prăpastiei", a spus el.

"Complicitatea nu va face decât să adâncească criza, erodând în același timp și mai mult principiile noastre comune proclamate în Cartă. Războiul nu este o soluție. Războiul este problema. Oamenii din Ucraina suferă enorm. Ucrainenii, rușii și oamenii de dincolo de granițe au nevoie de pace".

Șaizeci de țări au susținut rezoluția, care subliniază "necesitatea de a ajunge, cât mai curând posibil, la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina, în conformitate cu principiile Cartei Națiunilor Unite".

Guterres a vorbit după ce președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs în care a acuzat Occidentul pentru război.

În discursul său adresat națiunii marți, Putin a anunțat, de asemenea, decizia Rusiei de a suspenda un tratat cheie privind armele nucleare, după ce președintele american Joe Biden, proaspăt sosit dintr-o vizită surpriză la Kiev, a lăudat democrația occidentală pentru că a ținut piept agresiunii rusești.

Biden a calificat drept o mare greșeală decizia de suspendare a tratatului, încheiat de SUA și Rusia în 2010 pentru a preveni războiul nuclear.

Miercuri, Putin s-a întâlnit la Moscova cu cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei, Wang Yi, și a declarat că cooperarea cu Beijingul este "foarte importantă pentru a stabiliza situația internațională". Vizita a marcat sfârșitul pretenției de neutralitate a Chinei în ceea ce privește războiul din Ucraina.

(sursa: Mediafax)

×