x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Orfanul devenit samaritean

Orfanul devenit samaritean

03 Dec 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Izidor Ruckel, un tanar de 24 de ani care a crescut intr-o casa de copii si a fost infiat in 1990 de o familie de americani, se va intoarce in Romania. Misiunea lui este de a ajuta cat mai multi orfani romani.
ANCA ALEXE

VIS. Povestea lui Izidor seamana cu povestea multor copii pe care parintii lor i-au abandonat, iar tanarul se va intoarce in 2005 in Romania ca sa-i ajute sa fie mai fericiti
Pe Izidor Ruckel amintirile provocate de cei 11 ani pe care i-a petrecut intr-un orfelinat din Romania l-au facut sa-si doreasca sa-i ajute si pe altii din casele de copii din tara natala sa-si gaseasca parinti. Povestea lui, pe care si-a pus-o pe hartie intr-un volum cu numele "Abandonat pe viata", i-a fascinat pe americani.

Ruckel, pe care l-ar fi chemat Bojani daca nu ar fi fost adoptat de o familie de americani in 1990, se va intoarce in Romania la inceputul anului viitor, la 24 februarie, cu misiunea de a "elibera" cat mai multi orfani si de a-i ajuta.

"Povestea mea seamana cu povestea multor copii pe care parintii lor i-au abandonat in Romania. Copiii nu ar mai trebui sa fie abandonati. Unii traiesc in conditii foarte mizere si chiar mor la o varsta frageda", spune el intr-un portret aparut in publicatia Valley News Network . Izidor a fost adoptat de o familie din Temecula la varsta de 11 ani. In cartea al carui autor este si chiar pe site-ul Web, www.izidor.org, vorbeste despre acei copii care au fost exclusi din familiile lor si considerati "inamici".

POVESTEA. Intalnirea cu producatorul american John Upton i-a schimbat viata lui Izidor. Upton venise in Romania pentru a filma un segment din viata romanilor, pe care urma sa il prezinte la postul de televiziune ABC, in emisiunea "News Show 20/20". Atunci l-a intalnit pe Izidor care se afla intr-un orfelinat din Sighetul Marmatiei numit "Casa Irecuperabililor". Aici erau peste 500 de copii. De toate genurile si de toate varstele. Upton a filmat orfanii si a aratat casetele familiilor din Statele Unite ale Americii. I-au trebuit sase luni mamei adoptive a lui Izidor pentru a-l duce in SUA. "In realitate, nici eu, nici alti copii de acolo nu eram intr-adevar orfani, ci doar abandonati de familiile noastre. Eram desconsiderati pentru ca eram handicapati. Trebuia sa fim ascunsi, sa nu cumva sa ne vada cineva. Eram o rusine, un secret", povesteste Izidor. Nu aveau voie sa iasa afara din orfelinat si sa vada ce este peste garduri.

Izidor avea 10 ani cand s-a jucat pentru prima oara in iarba sub razele soarelui. In sufletul lui era o doza de rautate, rautate care i-a creat probleme si tensiuni cand a intrat in noua sa familie. Femeia care l-a adoptat chiar se gandea sa-l duca inapoi. El vroia sa afle cum fiintele umane isi pot lasa copiii intr-un orfelinat. Inca mai vrea sa afle si isi doreste sa-i poata intreba chiar pe parintii acestor copii. "O sa-i intreb de ce si-au abandonat copiii si nu o sa le mai las loc si de raspuns. Daca ai luat hotararea sa faci un copil, cu siguranta esti capabil sa ai grija de el, indiferent daca o faci in casa ta sau nu", spune Izidor.

PROIECTE. Cei doi au ramas foarte apropiati si au pastrat contactul pe masura ce Izidor a crescut. Upton a mai ajutat si alti 20 de copii. La rugamintile lui Izidor, ii va ajuta si pe altii. Prin intermediul emisiunii ABC News Show 20/20, Upton i-a gasit lui Izidor parintii adevarati in 2001. Au pastrat legatura aproximativ un an, pana cand mama lui i-a zis sa-i cumpere o casa. Izidor a refuzat. "Cand am refuzat-o, mi-a reprosat ca ii ajut pe toti orfanii iar pe ea, care este mama mea, nu vreau", relateaza Izidor.

Cu toate acestea, visul lui este sa vina aici in Romania. Sa ramana aici. "Izidor este un erou daca are curajul sa se intoarca in Romania. El vrea sa revina la amintirile si la prietenii lui", a adaugat John Upton. Izidor va filma in Romania un documentar pe care spera ca-l va prelua o televiziune cu succes din regiune. Profiturile vor fi investite intr-o mica afacere pe teritoriul Romaniei.

FONDURI
Izidor organizeaza acte de caritate pentru a strange fonduri si pentru a-i ajuta pe copiii care se afla in orfelinatele din Romania. Pe 13 noiembrie el a organizat o "Gala a orfanilor" in orasul in care locuieste acum, Temecula, California. Izidor si-a anuntat deja sponsorii ca si-a cumparat biletul catre Romania "Incerc sa organizez ultima strangere de fonduri de pe anul acesta pentru a putea pleca in Romania. Cred ca fiecare copil are nevoie de o casa, de o familie, de un sprijin, indiferent din partea cui il primeste. Scopul tuturor acestor acte de caritate pe care le-am initiat si le-am organizat a fost sa colectez o suma cat mai mare de bani. In momentul in care ajung in Romania sa pot sa realizez si documentarul pe care mi l-am propus", spune Izidor chiar pe site-ul sau (foto).
×
Subiecte în articol: copii romania diaspora izidor