x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pakistan: Justiţia ordonă arestarea premierului

Pakistan: Justiţia ordonă arestarea premierului

15 Ian 2013   •   16:45

Curtea Supremă din Pakistan a ordonat arestarea primului ministru Raja Pervez Ashraf, acuzat de corupţie privind unele contracte din domeniul energiei, informează The Guardian. Această decizie survine cu o lună înainte de începerea alegerilor în Pakistan. Ordinul Curţii Supreme a Pakistanului a alimentat temerile legate de şi mai multă instabilitate politică, precum şi de fragilitatea procesului de democratizare a ţării.

Vestea despre decizia de arestare a lui Ashraf a fost difuzată luni la televiziune, în timp ce clericul musulman Tahir ul-Qadri se adresa zecilor de mii de protestatari care au luat cu asalt străzile Islamabadului în cadrului unei manifestaţii de protest faţă de fenomenul corupţiei şi de practicile electorale ale politicienilor pakistanezi pe care clericul îi consideră a fi incompetenţi şi corupţi.

La începutul amplelor manifestaţii, Qadri declara în faţa protestatarilor, din spatele unui paravan antiglont ridicat pe o tribună din centrul capitalei, că “s-a terminat cu falsele mandate ale conducătorilor” pakistanezi şi i-a ordonat preşedintelui Asif Ali Zardari să dizolve imediat Parlamentul. Ashraf a devenit premier în iunie, după ce fostul preşedinte Yousaf Raza Gilani a fost forţat să demisioneze de către judecătorul Curţii Supreme care l-a găsit vinovat de nerespectarea legii. De aceea, la manifestaţiile de ieri, clericul Qadri i-a îndemnat pe manifestanţi să aibă încredere doar în două instituţii ale statului pakistanez, acestea fiind, în opinia lui, “numai Justiţia şi Armata”. (S.S.)

×
Subiecte în articol: pakistan Raja Pervez Ashraf