x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc, în mesajul „Urbi et Orbi”, cere încetarea conflictelor mondiale şi anularea datoriilor

Papa Francisc, în mesajul „Urbi et Orbi”, cere încetarea conflictelor mondiale şi anularea datoriilor

12 Apr 2020   •   16:27
Papa Francisc, în mesajul „Urbi et Orbi”, cere încetarea conflictelor mondiale şi anularea datoriilor

Papa Francisc a rostit binecuvântarea de Paşti „Urbi et Orbi”, duminică, singur, în Biserica Sfântul Petru de la Vatican. În mesajul său, Suveranul Pontif a cerut încetarea conflictelor armate mondiale şi anularea datoriilor ţărilor sărace.

Papa Francisc a respectat restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19 şi a rostit binecuvântarea de Paşti „Urbi et Orbi”, duminică, singur, în Biserica Sfântul Petru de la Vatican. Ceremonia a fost difuzată live pe serviciile de streaming, pentru a permite celor 1,3 miliarde de catolici din lume să sărbătorească Paştele în izolare, potrivit Le Figaro.

Reducerea semnificativă şi chiar anularea datoriilor ţărilor cele mai sărace şi „curajul” de a „înceta conflictele armate mondiale” au fost cele două solicitări majore din mesajul Papei de anul acesta, adresat unei lumi „afectate de pandemie, care pune la grea încercare marea noastră familie umană”.

În acelaşi mesaj, Suveranul Pontif a cerut tuturor, dar mai ales Europei să nu cadă pradă demonilor diviziunilor din trecut: „Indiferenţa, egoismul, diviziunea, uitarea nu sunt cuvintele pe care dorim să le auzim în această perioadă. Vrem să le interzicem pentru totdeauna”.

Vorbind despre încetarea conflictelor armate, Papa Francisc a spus: „Nu este timpul să se continue să se fabrice şi să se cumpere arme, cheltuind capital enorm care ar trebui să fie folosit pentru îngrijirea oamenilor şi salvarea de vieţi”. Francisc a menţionat în acest context Siria, Yemenul, Irakul, Libanul, Israelul, Palestina, Ucraina, „atacurile teroriste” din „diverse ţări din Africa”.

O noutate în mesajul de anul acesta a fost adresarea „unui gând special Europei”: „Este imperios, mai ales în circumstanţele actuale, ca rivalităţile să nu reapară, ca toţi să se recunoască membri ai unei singure familii şi să se susţină reciproc”.

Papa a mai vorbit în mesajul său despre crizele umanitare, despre migranţi şi refugiaţi şi despre oamenii săraci, fără adăpost din ţările afectate de pandemia de COVID-19, recomandând credincioşilor să nu rămână indiferenţi.

Francisc a mai vorbit despre un alt „factor contagios”, care se transmite „de la inimă la inimă”, cel al speranţei şi şi-a exprimat compasiunea pentru cei bolnavi, cei care au murit şi familiile acestora.

Papa şi-a exprimat şi recunoştinţa faţă de personalul medical, forţele de ordine, militari şi responsabilii politici.

În mod normal, predica specială „Urbi et Orbi", adresată de papă de Crăciun şi de Paşti, este rostită în faţa a sute de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican.

Mediafax

×
Subiecte în articol: papa francisc paste catolic urbi e orbi