x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Parlamentul European va trimite o misiune în R. Moldova

Parlamentul European va trimite o misiune în R. Moldova

16 Apr 2009   •   00:00

O misiune formată din parlamentari europeni, intitulată 'Pact finding mission', urmează să se deplaseze în perioada următoare în Republica Moldova pentru a evalua situaţia respectării valorilor europene de către această ţară, în contextul contestării de către partidele de opoziţie şi societatea civilă a valabilităţii alegerilor legislative din 5 aprilie, au declarat surse europene.

La finalul misiunii, este de aşteptat ca grupul de parlamentari să întocmească un raport de evaluare ce ar urma să stea la baza unei viitoare rezoluţii a Parlamentului European privind această ţară.

În paralel, grupul socialiştilor a decis să trimită propria misiune la Chişinău, iar grupul ALDE intenţionează să promoveze o rezoluţie în legislativul european privind situaţia din Republica Moldova.

Situaţia tensionată din Republica Moldova, generată de arestările în masă operate de forţele de ordine, intimidările la adresa presei, precum şi adoptarea de măsuri discriminatorii contra cetăţenilor români au determinat organizarea miercuri, la Bruxelles a unei reuniuni de urgenţă a Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European. Dezbaterile de miercuri din AFET au conturat dorinţa de a face recomandări politice în ceea ce priveşte situaţia de la Chişinău şi insistenţa mai tuturor grupurilor politice de a exista o dezbatere pe această temă în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene.

România aparţine Uniunii Europene şi provocările României reprezintă şi provocările noastre, a declarat joi dimineaţă preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, după întrevederea avută cu ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu. 'Suntem o unică familie politică, suntem împreună şi ne aşteptăm ca toţi să respecte valorile europene. Parlamentul European speră ca Republica Moldova să respecte valorile europene şi va urmări îndeaproape evoluţiile din această ţară', a spus Pottering.

Preşedintele legislativului european a avut miercuri discuţii telefonice cu preşedintele român Traian Băsescu pe marginea ultimelor evoluţii de la Chişinău, precum şi cu reprezentantul UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei. De asemenea, preşedintele PE a menţionat că deciziile de trimitere a unei misiuni a PE în R.Moldova şi de includere pe agenda sesiunii plenare a forului legislativ european de săptămâna viitoare a situaţiei de la Chişinău revine Conferinţei preşedinţilor (liderii grupurilor politice din PE), ce va avea loc în cursul acestei zile.
Agerpres

×
Subiecte în articol: externe european