EXTERNE
CHISINAU - Voronin se da bine pe langa "portocalii" din Romania si Ucraina
La Chisinau si in celelalte raioane, pregatirile pentru alegerile legislative de duminica sunt in toi.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau
|
ELECTORAL. Moldovenii sunt chemati duminica la vot pentru a-si alege Parlamentul |
Seful statului a fost foarte ocupat zilele acestea - cu o vizita-fulger efectuata la Kiev si cu o invitatie adresata omologului sau georgian, Mihail Saakasvili, care s-a deplasat recent la Chisinau.
Despre vizita la Kiev, expertii ucraineni o explica prin interese electorale: Voronin incearca sa preia conducerea unei revolutii, care devine tot mai inevitabila. Intalnirea cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, s-a desfasurat cu usile inchise, iar intelegerile semnate intre cei doi au ramas secrete. Se crede insa ca planurile privind formarea preconizatei axe de influenta vor fi definitiv aprobate dupa vizita lui Saakasvili la Chisinau.
A SCHIMBAT MACAZUL. In 2001, Voronin era principalul aliat al Kremlinului in procesul de rusificare a romanilor majoritari din Basarabia. Acum, el declara ca rusa nu are nici o sansa de a deveni a doua limba de stat in Republica Moldova. In 2002, era la un pas sa introduca Republica Moldova in banala uniune Rusia-Belarus si nu rata nici o ocazie sa improaste Romania cu venin. Acum se declara mai proeuropean decat oricare alt lider politic de la Chisinau, iar Bucurestiul ii este principalul partener.
In 2003, incurajat de Occident, a respins odiosul plan rusesc de federalizare a Republicii Moldova. Contactul direct cu presedintii Ucrainei si Georgiei, ca de altfel si vizita de acum o luna la Chisinau a omologului sau roman, Traian Basescu, il avantajeaza pe Voronin, care cauta sa rupa o felie din electoratul cu viziuni prooccidentale ca sa-si recupereze procentajul pierdut in urma atitudinilor antiruse din ultima vreme.
A DOUA TINERETE. Despre Romania, numai de bine. Voronin promite ca, dupa alegeri, "relatiile bilaterale vor cunoaste o a doua tinerete".
Intr-un interviu acordat postului de radio Eho Moskvi si citat de agentia Rusia la zi, el a criticat precedenta guvernare de la Bucuresti, care nu s-a aratat deloc interesata de "afaceri economice concrete". "Acum, am stabilit relatii personale bune si de afaceri la nivel interguvernamental. Sunt absolut sigur ca relatiile cu Romania vor cunoaste o a doua tinerete sau a doua renastere. Suntem interesati profund de Romania, deoarece Romania va adera curand la UE, iar noi vom primi statutul de tara vecina."
Intalnirile lui Voronin trebuie privite si ca un element al unui scenariu strategic al Statelor Unite, care nu fac altceva decat sa ajute Georgia, Ucraina si Republica Moldova sa-si uneasca eforturile pentru a scapa de presiunile politico-militare ale Federatiei Ruse.
VORBITI RUSESTE!
|
Cand a venit la putere, Voronin si-a luat meditator pentru limba moldoveneasca, deoarece a fost mustrat pentru greselile gramaticale pe care le facea. Zilele trecute, aflat in vizita la Kahul, oras situat in apropierea granitei cu Romania, presedintele a fost rugat sa vorbeasca in limba rusa. Potrivit cotidianului Izvestia, citat de agentia Rusia la zi, el si-a oprit brusc discursul in limba moldoveneasca si a trecut la rusa: "Cand am fost ales presedinte, cu patru ani in urma, si am venit la voi in vizita, m-ati certat pentru moldoveneasca mea plina de greseli. Am luat meditatii, am invatat limba si am venit sa va arat rezultatul. Si voi tot nemultumiti sunteti?". (Anca Aldea)
|