x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pe vaporul-minune al nord-coreenilor

Pe vaporul-minune al nord-coreenilor

14 Sep 2011   •   21:00
Pe vaporul-minune al nord-coreenilor

Nord-coreenii incearca din raspu­teri sa faca rost de valuta, scrie New York Times. Banii altora sunt mai valorosi decat banii lor, asa ca la Phenian s-au pus in functiune niste "parghii" si a fost scos de la naftalina un ditamai vaporul care poate fi inchiriat – cu locul sau cu totul – de orice turist (sau grup) dispus sa petreaca momente de neuitat intr-o croaziera de cinci zile de-a lungul coastei de est a peninsulei. Turistul va fi invitat sa locuiasca intr-o camera "plutitoare", care uneori poate fi destul de inghesuita, scrie reporterul de la New York Times, amintind ca exista cabine chiar si cu opt paturi.

Un bilet costa in jur de 470 de dolari, cu precizarea ca nu toate cinci zilele vor fi petrecute la bord. Turistii sunt invitati sa viziteze portul Rason (punctul de plecare), de la granita chineza, si neaparat sa treaca prin fata portretului urias al lui Kim Il-Sung, unde e obligatoriu sa se fotografieze cu imaginea fondatorului Coreii de Nord. Urmatoarea oprire, tot in Rason, este la teatru, unde copii de toate varstele pun in scena diferite reprezentatii care mai de care mai comuniste. Apoi, turistii sunt imbarcati, si vaporul se pune in miscare. Mesele sunt servite cu regularitate si nu lipsesc pestele, berea, carnea de pui si legumele. Spre sfarsitul croazierei, Mangyongbyong acos­teaza undeva nu departe de granita cu Sudul, in portul Kumgang, care delimiteaza un parc natural ingradit cu sarma ghimpata si pazit de la distanta de soldati inarmati. Hotelul la care sunt cazati turistii are aproape tot ce-i trebuie – un teren de tenis, un bar, un spatiu amenajat special pentru un curs de golf si chiar si un fel de magazin duty-free de unde se poate cumpara versiunea locala a Viagrei. Dupa o noapte si-o zi petrecute la granita cu Sudul, vaporul ia cale-ntoarsa spre Rason.

Nord-coreenii au facut deja un test si s-au lamurit ca afacerea poate da roade: la inceputul acestei luni au imbarcat pe vaporul "de lux" Mangyongbyong 200 de oameni – turisti chinezi, oameni de afaceri si jurnalisti – si au pornit la drum. Prima transa de turisti a scapat nevatamata si s-a ales chiar cu o plimbare pe cinste si o experienta poate unica in viata, baile de la bord neavand apa curenta, noteaza jurnalistul american. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: coreea de nord