Francois Lenoir/Reuters
Vizita pe care şeful administraţiei prezidenţiale ruse a făcut-o, săptămâna trecută, la Chişinău a declanşat un adevărat pelerinaj diplomatic în capitala Republicii Moldova.
Dacă prezenţa trimisului Kremlinului, Serghei Narîşkin, a avut darul să impulsioneze dialogul dintre comunişti şi Partidul Democrat, o serie de oficiali din Uniunea Europeană au luat drumul Chişinăului pentru a-i încuraja pe politicieni să ajungă la un compromis care să favorizeze traseul european al Moldovei, după alegerile anticipate de la 28 noiembrie.
Interesul extern faţă de formarea unei noi coaliţii de guvernare a fost probat, zilele trecute, de vizitele miniştrilor de Externe ai Poloniei şi Suediei, Radoslaw Sikorski şi Carl Bildt.
Cei doi au încurajat Moldova să continue reformele de democratizare din ultimul an. Diplomaţii s-au ferit să se pronunţe explicit în favoarea refacerii Alianţei pentru Integrare Europeană, formula de coaliţie în care partidele necomuniste de peste Prut au fost reunite, pentru o vreme, la putere.
În zilele următoare, „portavocile” prin care va fi transmis mesajul Uniunii Europene către Moldova vor fi preşedintele Parlamentului European, polonezul Jerzy Buzek, şi comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Ştefan Füle.
Mesajul de încurajare a reformelor şi a traseului european al republicii de peste Prut veniseră şi dinspre Bucureşti încă dinaintea scrutinului de la sfârşitul lunii trecute. Atât preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Titus Corlăţean, cât şi fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, al cărui mandat s-a suprapus inclusiv cu protestele de stradă de la Chişinău, din aprilie 2009, s-au arătat favorabili unei refaceri a Alianţei pentru Integrare Europeană, în interviuri acordate site-ului rusesc slon.ru.
Vizitele la Chişinău ale unor înalţi demnitari s-au lăsat însă şi cu schimburi de replici nu neapărat amabile. După ce Rusia a fost acuzată de imixtiune în afacerile interne ale Moldovei, în urma vizitei lui Serghei Narîşkin, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat într-un interviu pentru portalul Allmoldova oficialul de la Kremlin a sosit la Chişinău după ce poporul moldovean şi-a exprimat opţiunea electorală.
Narîşkin a probat interesul Rusiei pentru depăşirea instabilităţii politice care durează de ceva timp în Republica Moldova.
În centrul discuţiilor şi întâlnirilor a fost problema dezvoltării relaţiilor de cooperare între cele două ţări în diferite domenii, a mai spus Valeri Kuzmin.
„Curios este că emisarii europeni nu sunt întrebaţi despre imixtiune în afacerile interne. Nici nu vreau să mai amintesc despre declaraţiile de până la alegeri care au fost emise de diverse instanţe europene şi de Senatul SUA, dar şi de Bucureşti, la adresa anumitor concurenţi electorali”, a menţionat diplomatul.
Peste 300.000 de persoane eligibile în etapa a doua au fost programate pentru vaccinare în ultimele 3 zile, de când a fost lansată platforma, anunță, luni, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Potrivit...
Ministrul de Interne Lucian Bode trimite, luni, Corpul de Control la Timișoara, la o secție de poliție unde un ofițer este acuzat că-și amenință subalternii.
Între timp, polițistul de la Secția de Poliție ...
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă ferm arestarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi şi a cere eliberarea sa imediată.
''Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi la...
Un nou focar de COVID-19 a fost confirmat la Spitalul de Psihiatrie Jebel, după ce au fost înregistrate șapte cazuri noi de infectare, informează, luni, Direcția de Sănătate Publică Timiș.
Cel mai mare...
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a aprobat luni schimbarea destinației unor spații în centre de vaccinare și anunță că de miercuri se vor deschide două centre, unul la...
Piaţa de media din România a scăzut anul trecut cu 2,7%, până la 467 milioane de euro, iar în 2021 este aşteptată o revenire de 4%, până la 485 milioane de euro, susţinută în mod special de investiţii...
Judeţul Ilfov înregistrează o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, de 4,16 cazuri la mia de locuitori, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă, când incidenţa a fost de 4,38 la mia...
Temperaturile vor fi scăzute în majoritatea regiunilor țării, săptămâna aceasta, până vineri, apoi cresc în weekend. În următoarea săptămână de prognoză, temperaturile scad față de sfârșitul...
Zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt municipiul Bucureşti - 1.162 şi judeţele Constanţa - 175, Timiş -132, Ilfov - 95, Cluj - 88, Maramureş -...
Prețul grâului a crescut alarmant din cauza anunțului făcut de Rusia, care vrea să mărească taxa la export până la 50 de euro pe tonă, în perioada 1 martie - 30 iunie 2020. Astfel, cotația acestuia a...
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a respins criticile Occidentului și a afirmat că luările de poziție ale statelor occidentale care au condamnat arestarea lui Aleksei Navalnîi au menirea de a distrage...
În ultimele 24 de ore, în România s-au întregistrat 1.504 cazuri de COVID-19, iar 50 de persoane au decedat. Peste 8.700 de români sunt internați din cauza infecției cu SARS-CoV-2, iar 1.084 sunt în...
Ludovic Orban trebuie să plece de la conducerea PNL, pentru că a condus discreționar partidul, iar în interiorul formațiunii există o grupare reformistă care își dorește primenirea PNL, spune secratrul general...
Ruxandra Garofeanu, realizatoare de emisiuni de radio și televiziune și președinta fundației Artsociety, a murit la vârsta de 76 de ani.
Anunțul a fost făcut de directorul Muzeului Național al Țăranului...
Asociația VeDemJust a propus, printr-o scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării, ca Educația...