x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentagonul avertizează că Statul Islamic poate reveni în Siria în şase luni

Pentagonul avertizează că Statul Islamic poate reveni în Siria în şase luni

04 Feb 2019   •   22:10
Pentagonul avertizează că Statul Islamic poate reveni în Siria în şase luni

Departamentul Apărării SUA arată într-un raport preluat luni de DPA că Statul Islamic ar putea reveni în Siria în 6-12 luni de la retragerea celor 2000 de militari americani, decisă de preşedintele Donald Trump în 19 decembrie anul trecut.

Raportul întocmit de inspectorul general al Pentagonului avertizează că Statul Islamic (SI) continuă să atragă în Siria şi Irak zeci de luptători străini în fiecare lună şi beneficiază în continuare de donaţii externe.

SI "îşi regenerează funcţii şi capacităţi cheie mai rapid în Irak decât în Siria", explică documentul. În ambele ţări, forţele locale se bazează în continuare foarte mult pe sprijinul coaliţiei internaţionale conduse de SUA.

Forţele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi au "luptători tenaci", dar sunt ameninţate de invazia Turciei, care le consideră legate de separatiştii din Turcia. SDF continuă lupta cu Statul Islamic, care mai are în Siria circa 2000 de combatanţi în poziţii defensive puternice. Aceştia vor lupta până la capăt, apreciază conducerea militară americană.

În Irak, înfrângerea completă a SI este îngreunată de mai mulţi factori: forţa grupării jihadiste în zonele rurale, tunelurile şi refugiile, fluxul continuu de luptători străini, dificultatea securizării frontierei cu Siria şi instabilitatea din regiunile sunnite.

Ca observaţie pozitivă, raportul menţionează că pelerinajele şiite de anul acesta au avut loc fără atacuri importante din partea SI, care este un grup sunnit extremist.

AGERPRES

×