x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru bombe - Reteaua al-Qaeda prospecteaza piata

Pentru bombe - Reteaua al-Qaeda prospecteaza piata

de Ana Ilie    |    26 Sep 2006   •   00:00
Pentru bombe - Reteaua al-Qaeda prospecteaza piata

Cosmarul expertilor in terorism este pe cale sa devina realitate: al-Qaeda ar putea sa-si procure materialele necesare fabricarii unor bombe nucleare din depozitele vulnerabile din Serbia, Romania si Bulgaria.

Doi agenti ai retelei al-Qaeda au vizitat recent cel mai vulnerabil depozit de deseuri radioactive din lume, unde sunt stocate mai mult de doua tone de uraniu imbogatit si plutoniu pentru uz militar, sustine Joseph Farah, expert american in chestiuni de securitate, citat de publicatia WorldNetDaily. Potrivit lui Farah, depozitele de deseuri radioactive din Europa de Est, in principal din Serbia, Romania si Bulgaria, au intrat in vizorul retelei al-Qaeda, care ar putea obtine astfel materialele necesare fabricarii unor bombe.

DE VIS. Aceste depozite sunt "atragatoare", pentru ca sunt prost pazite. De fapt sunt "visul oricarui terorist", potrivit unui raport al MI6, opinie impartasita si de Michael Durst, director in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA). Depozitul de la Vinca, localitate aflata la 16 kilometri de capitala sarba Belgrad, este aparat doar de gardieni inarmati cu pistoale, desi inauntru se afla doua tone de uraniu, depozitate intr-un bazin de alimentare a fostului reactor. "Exista instalatii similare in Bulgaria si in Romania. Insa baza de la Vinca este cea mai vulnerabila din lume", a explicat reprezentantul AIEA. Agentii MI6 i-au urmarit pe cei doi membri al-Qaeda care au vizitat baza de la Vinca, afland ca acestia au fost ajutati de o organizatie specializata in furturi de mare amploare. Organizatia criminala este condusa de Semyon Iukovici Mogilevici, seful clanului "Rasaritul de soare", cea mai mare retea mafiota din Europa de Est.

×
Subiecte în articol: externe