x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pentru germani, Donald Trump reprezinta cea mai mare problemă

Pentru germani, Donald Trump reprezinta cea mai mare problemă

05 Dec 2017   •   10:26
Pentru germani, Donald Trump reprezinta cea mai mare problemă
Sursa foto: Shealah Craighead

Germanii îl consideră pe preşedintele american Donald Trump cea mai mare provocare de politica externa, mai importanta chiar decat liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia sau Turcia, arata un sondaj realizat de Fundaţia Koerber

 

Totusi, pe primul loc al preocuparilor germanilor in materie de politica externă se află refugiaţii, cu 26% dintre respondenţi care pun la indoiala capacitatea tarii lor de a face faţă afluxului de solicitanţi de azil.

Relaţiile cu Trump şi SUA ocupa pozitia secunda, 19% dintre raspunsuri. Pe locurile următoare se situează Turcia (17%), Coreea de Nord (10%) şi Rusia (8%).

De la preluarea mandatului în ianuarie a.c., Trump i-a îngrijorat pe germani după ce a anunţat retragerea SUA din acordul de la Paris privind climatul, pentru că refuză să certifice acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi pentru că a criticat surplusul comercial al Germaniei şi contribuţiile ei la NATO.

Acţiunile lui Trump au determinat-o pe şefa guvernului german Angela Merkel, de obicei precaută, să spună la începutul acestui an că este posibil ca Berlinul să nu mai poată să se bazeze pe SUA în viitor. Merkel a făcut apel la Europa să-şi ia soarta în propriile mâini. Potrivit sondajului, efectuat pe un eşantion de 1.005 persoane în octombrie, 56% dintre germani au caracterizat relaţiile cu SUA ca fiind proaste sau foarte proaste.

În pofida angajării cancelarului Merkel, sondajul arată un scepticism profund în rândul populaţiei în legătură cu un rol mai activ al Germaniei în crizele internaţionale, 52% dintre respondenţi fiind de părere că ţara ar trebui să-şi continue politica sa postbelică de reţinere, noteaza agerpres.

×