x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Pericolul Coreei de Nord. Sute de arme nucleare vor fi construite până în 2027

Pericolul Coreei de Nord. Sute de arme nucleare vor fi construite până în 2027

13 Apr 2021   •   14:22
Pericolul Coreei de Nord. Sute de arme nucleare vor fi construite până în 2027
Sursa foto: Hepta

Coreea de Nord este posibil să dețină circa 242 de arme nucleare până în 2027, arată un studiu al Institutului Asan şi Rand Corporation, citat de EFE.

''Până în 2019 se estimează că statul nord-coreean a achiziţionat între 30 şi 60 de kilograme de plutoniu şi între minimum 175 de kilograme şi maximum 645 de kilograme de uraniu îmbogăţit'', precizează cercetarea.

La cele aproximativ 242 de arme nucleare se adaugă și zeci de rachete balistice intercontinentale mobile (ICBM).

Totodată, studiul atrage atenția că Phenianul va amenința Coreea de Sud, iar pentru evitarea unui război nuclear, alianța dintre Seul și Washinghton va trebui să aibă o strategie clară și să trimită un mesaj regimului nord-coreean prin care să clarifice faptul că folosirea acestui armament va duce la un contraatac imediat.

O altă recomandare este ca Statele Unite ar trebui să desfășoare arme nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune în Coreea de Sud şi rachete balistice cu rază intermediară de acţiune.

SUA şi-a retras însă toate armele tactice nucleare din Coreea de Sud în 1991 pentru a evita o creştere a tensiunilor în peninsulă, iar posibilitatea de a le redesfăşura este un subiect controversat, asupra căruia sud-coreenii au păreri împărţite.

În ianuarie 2021, președntele nord-coreean Kim Jong-un a avertizat că va începe testarea a noi arme tactice de distrugere în masă dacă SUA nu relaxează sancţiunile şi nu reia dialogului privind dezarmarea nucleară, blocat din 2019. 

×
Subiecte în articol: coreea de nord arme nucleare