x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Peru / Gherilele înrolează copii de 10 ani!

Peru / Gherilele înrolează copii de 10 ani!

26 Mai 2009   •   00:00

Ultimele elemente active ale guerilei maoiste Sendero Luminoso, aliate în prezent traficanţilor de droguri din sud-estul Perului, unde se cultivă coca, înrolează şi înarmează copii cu vârste de la 10 până la 13 ani, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea peruană.



Într-un reportaj difuzat duminică seară de Frecuencia Latina TV apar cel puţin 17 minori, care par să aibă maxim 13 ani, în formaţie militară prin jungla amazoniană, scandând cu pumnul ridicat: "Trăiască marxism-leninismul, trăiască maoismul, trăiască revoluţia socialistă mondială!" În reportaj apare în premieră şi chipul lui Victor Quispe Palomino, sau "tovarăşul José", un supravieţuitor dintre foştii lideri ai Sendero Luminoso, în urma conflictului din anii 1980-2000 în care gherila a fost angrenată împotriva unor regimuri succesive, soldat cu 70.000 de morţi şi dispăruţi.

Tovarăşul José, un bărbat de circa 50 de ani, este considerat creierul dublei ambuscade soldate cu moartea a 15 militari, în aprilie, la Senabamba, la circa 600 km de Lima, în cel mai grav atac al Sendero Luminoso din ultimii zece ani. Soldaţii care au supravieţuit atacului au declarat că printre agresori ar fi femei şi copii, minorii fiind se pare forţaţi "să-i termine" pe militarii răniţi.

Imaginile difuzate au suscitat luni un val de indignare în Peru. Asociaţia pentru drepturile omului (Aprodeh) a cerut statului "să-i recupereze şi să-i reabiliteze pe aceşti copii fără a-i stigmatiza, întrucât ei nu ar fi responsabili, ci victime ale înrolării forţate şi ale îndoctrinării". În documentar, tovarăşul José se prezintă ca lider al Comitetului regional de centru al Partidului comunist din Peru şi afirmă că organizaţia sa este "o nouă fază" a partidului, fără legătură cu Sendero Luminoso a lui Abimael Guzman, liderul istoric al grupării încarcerat din 1992.

×
Subiecte în articol: externe