x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria va sprijini interzicerea pesticidelor ce provoacă moartea albinelor

Bulgaria va sprijini interzicerea pesticidelor ce provoacă moartea albinelor

23 Apr 2013   •   15:00
Bulgaria va sprijini interzicerea pesticidelor ce provoacă moartea albinelor
Sursa foto: Intact Images

Sofia va sprijini interzicerea pesticidelor ce provoacă moartea albinelor, a anunţat premierul bulgar Marin Raikov, care s-a întâlnit luni cu participanţii la protestul naţional "Să salvăm albinele", informează agerpres.ro.

''În plan personal, dar şi în calitate de şef al guvernului, sunt de acord cu poziţia dumneavoastră şi cred că e în afară oricărei îndoieli că aceste pesticide trebuie interzise pentru că fără albine, nu va fi viaţă'', a spus Raikov. El a dispus ca reprezentantul Bulgariei să voteze în favoarea interdicţiei pe 29 aprilie, când subiectul va fi discutat din nou la nivel european.

În cadrul votului precedent din martie, Bulgaria a decis să se abţină, ceea ce a provocat manifestaţii de protest în diferite oraşe ale ţării.

La începutul anului, Comisia Europeană a propus statelor membre suspendarea timp de doi ani a utilizării a trei neonicotinoide prezente în pesticide pentru patru tipuri de culturi: porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi bumbac, pe baza unui aviz negativ al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Mai multe ţări, între care Marea Britanie şi Germania, au votat împotriva propunerii.

Cele trei neonicotinoide vizate - clotianidin, imidacloprid şi thiamethoxam - sunt prezente în pesticide produse de compania germană Bayer şi cea elveţiană Syngenta.

Circa 200.000 de albine, respectiv 20% din populaţia totală, au murit în 2012 în Bulgaria, din cauza acestor pesticide, susţin organizatorii protestelor. 

×
Subiecte în articol: pesticide albine pesticide