x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Piata muncii - Irlanda devine selectiva

Piata muncii - Irlanda devine selectiva

de Irina Cristea    |    09 Mai 2006   •   00:00
Piata muncii - Irlanda devine selectiva

Unul dintre statele europene care si-au deschis piata muncii pentru toti noii membri care au aderat in 2004 nu-i va trata la fel de binevoitor pe lucratorii din Romania si Bulgaria.

Irlanda face parte din grupul restrans al tarilor care nu au amanat intrarea neconditionata pe piata muncii a lucratorilor din statele care s-au alaturat Uniunii Europene in 2004. Alaturi de Marea Britanie si Suedia, "Tigrul celtic" a dat dovada de deschidere neconditionata, in vreme ce restul guvernelor au limitat, prin perioade de tranzitie, accesul esticilor. Scenariul nu se va repeta insa si pentru romani si bulgari, au semnalat autoritatile de la Dublin. O decizie se va lua abia la toamna, a anuntat un purtator de cuvant citat de publicatia EU Observer, dupa ce vor fi luati in calcul cativa factori esentiali. Autoritatile se vor baza pe evaluarea pietei muncii la momentul respectiv si pe deciziile altor colegi de Uniune.

TEMERI. Guvernul de la Dublin va fi nevoit sa plece urechea si la ingrijorarile cetatenilor. Dupa ce muncitorii polonezi sau baltici au fost primiti cu bratele deschise inca de la 1 mai 2004, irlandezii au acum o atitudine mai degraba rezervata fata de imigranti. Ei sunt ingrijorati de o serie de cazuri in care esticii prost platiti sau chiar exploatati le-au luat fata lucratorilor irlandezi. Desi izolate, astfel de exemple au adus problema in miezul dezbaterii politice din Irlanda. Ingrijorati sunt si angajatorii care se tem ca economia irlandeza isi va incetini cresterea din cauza cresterii pretului petrolului, iar nevoia de mana de lucru externa va scadea considerabil. De altfel, somajul a ramas un subiect foarte sensibil in Irlanda.

TRECUT DIFICIL. Pana sa ajunga la inflorirea economica din ultimii ani, tara a parcurs ani grei de recesiune, in care numarul persoanelor fara loc de munca era la cote alarmante si cei mai multi irlandezi preferau sa paraseasca tara si sa munceasca in strainatate.

LA TOAMNA. Majoritatea statelor europene va decide dupa raportul din toamna al Comisiei Europene daca va apela la perioadele de tranzitie stabilite prin Tratatul de Aderare in ce priveste muncitorii romani si bulgari. Deocamdata, numai Finlanda a anuntat ca ii va primi neconditionat. Marea Britanie ar putea, ca si Irlanda, sa isi inchida partial portile, iar Cehia ar putea adopta o strategie similara.

×
Subiecte în articol: externe